Hírek

< Legfrissebb hírek


Made in Pécs-díj jelölést kaptunk!

A 2018-as Made in Pécs-díj jelöltjei között a Pécsi Balett Nívódíj kategóriában! A jelöltek közül kerül ki az idei közönségdíjas is. Minden leadott voks számít! Nagyon várjuk a szavazatokat!

DIÓTÖRŐ - legalább egyszer látni kell!

2018. december 20-tól újra látható nagy sikerű produkciónk a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán! Jegyvásárlás 2018. november 5-től online, ill. személyesen a PNSZ jegypénztárában.

Carmen újra Budapesten

A Nemzeti Táncszínház szervezésében december 8-án ismét a Müpa Fesztivál Színházában látható nagy sikerű előadásunk.

Elhunyt Solymos Pál

A Pécsi Balett társulata mély fájdalommal búcsúzik egykori magántáncosától, Solymos Pál Liszt-díjas táncművésztől.

Az örökifjú Chopin

Hegedűs Endre Kossuth-, Liszt- és Cziffra - díjas zongoraművész estjén közreműködött a Pécsi Balett.

Irány Oroszország!

Egy hetes orosz turnéra indult társulatunk 2018. október 26-án. Négy nagyvárosban mutattuk be a Carment.

Bernstein: Candide

A Pécsi Balett is közreműködik a Müpa produkciójában a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon 2018. október 13-án. Rendező: Böhm György, koreográfus: Vincze Balázs.

Irány Szarajevó

2018. szeptember 24-én a Balet Fest Sarajevo keretében a Szarajevói Nemzeti Színházban mutatjuk be a Carment.

Nyár a Carmen jegyében

Irány a Nagyerdei Szabadtéri Játékok Debrecenben, a Gyulai Várszínház Tószínpada és a Šibenik Dance Festival - Horvátországban!

Arany Bab-díjat kaptunk Győrben!

Hófehérke és a hét törpe című mesebalettünk elnyerte a XIV. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett IV. Gyermek Táncfesztivál Arany Bab-díját!

Footsteps az Erkelben!

A Magyar Nemzeti Balett meghívására a Pas de Quatre '18-esten június 14-én az Erkel Színházban mutatjuk be Földi Béla koreográfiáját.

Uhrik Dórát is díjazta a TOSZ

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége "A táncművészetért" - díjjal ismerte el Uhrik Dóra munkásságát.

Két díjat is elhoztunk A Tánc Fesztiváljáról!

A Pécsi Balett kapta a legjobb együttes díját, Leo Mujić: Diamond-ja pedig koreográfiai díjat érdemelt a XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón Veszprémben.

Tánc világnapi díjazottaink

Karin Iwata Az évad legígéretesebb pályakezdő táncművésze, Molnár Zsolt Fülöp Viktor ösztöndíjas, Matola Dávid Esztrád művészeti ösztöndíjas!

Pécsi Balett NKft. 1% | Adószám: 25852103-2-02

Támogassa a Pécsi Balett társulatát adója 1 százalékával, hogy még több helyen bemutatkozhassanak táncművészeink! Az SZJA 1 % felajánlásokból befolyt összeget a Pécsi Balett Társulati Díjával járó pénzjutalomra és fellépéseink költségének fedezésére fordítjuk.

Születésnapi köszöntő

Tóth Sándor táncművész, a Pécsi Balett alapító tagja, 1969-1991-ig igazgatója és koreográfusa április 29-én, a tánc világnapján ünnepli 80. születésnapját, melyhez szívből gratulál a Pécsi Balett társulata!

A tánc világnapja

2018-ban Oláh Zoltán Kossuth-díjas, Harangozó Gyula-díjas és Junior Príma-díjas balettművész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, 2012/2013 és 2014/2015 Etoile-ja köszönti a tánc világnapját Magyarországon.

Táncközelben 3.0

Rendhagyó TÁNCKÖZELBEN programot tartottunk a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolájában.

Gyermeknapi Hófehérke Kertvárosban!

Gyermeknap alkalmából Pécsett a Kertvárosban, a PKK Apáczai Művelődési Ház színháztermében látható Hófehérke és a hét törpe című mesebalettünk 2018. május 23-án szerdán 14.00 órakor!

Próbatánc!

A Pécsi Balett próbatáncot hirdet női és férfi táncművészek számára, a 2018/2019-es évadra.

Táncközelben - kinyitottuk próbatermünket

A Pécsi Balett ifjúságnevelési programot indít, melynek célja, hogy az óvodás, általános- és középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára közelebb hozza a balett műfaját, megismertesse a fiatalokat a táncművészet ezen ágával és bepillantást engedjen a szakma hátterébe.

Elhunyt Árva Eszter

A Pécsi Balett társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy 2018. március 2-án elhunyt Árva Eszter, a Pécsi Balett alapító tagja.

Hófehérke Gödöllőn és Kaposváron

Februárban a gödöllői Művészetek Házába és a kaposvári Csiky Gergely Színházba is eljut közkedvelt mesebalettünk, a Hófehérke és a hét törpe

Diótörő a Müpában!

Idén a Pécsi Balett Diótörője a Müpába utazik, hogy a budapesti gyerekeket is elvarázsolja. A négy ünnepi előadás a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg.

A Carmen újra a Müpában

Izrael és Mexikó után december 12-én újra a Müpában a CARMEN - a Nemzeti Táncszínház szervezésében! Már csak néhány jegy van...

Hófehérke és a hét törpe adventi hangulatban

Advent első hétvégéjén Paksra viszik Hófehérkét a törpéink. A Csengey Dénes Kulturális Központban december 2-án, szombaton kétszer is elröpítjük a paksi gyerekeket a Pécsi Balett mesevilágába.

Halott Pénz feat. Pécsi Balett

Egyedülálló együttműködés keretében, a Pécsi Balett közreműködésével készült a Halott Pénz legújabb videóklipje. A koreográfiát Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője készítette kifejezetten az új dalhoz.

Mexikóról röviden képekben

Mexikó 2017. 10. 04 – 11. 01. 18 előadás | 16 helyszín | 22 szálloda | Közel 30.000 néző | 110 óra utazás és 12.000 megtett km a turnébusszal

A Pécsi Balett Mexikóból jelenti

A tengerentúli, közel egy hónapos turné során a társulat 5500 kilométert tett meg a félidőig a turnébusszal: Monterrey-től, Monclován, Aguascalientesen, Guadalajarán át Tepatitlanig… Chihuahua-ból majdnem elhoztak egy csivavát, és jártak a Jennifer Lopez filmjéből ismert határvárosban, Ciudad de Juarezben is.

A makrancos hölgy a Müpában

A Pécsi Balett budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínház szervezésében szeptember 27-én. Óriási érdeklődés mellett, elsöprő sikerrel mutattuk be A makrancos hölgy című táncjátékot a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón. Az előadás budapesti bemutatója szeptember 27-én lesz a Müpában a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A társulat ezt követően egy hónapig Mexikóban turnézik.

Októbertől Uhrik Dóra a Pécsi Balett Nkft. ügyvezetője

A Pécsi Balett társulata örömmel üdvözli Pécs M. J. Város Közgyűlésének döntését, miszerint az idén januártól önállósult Pécsi Balett NKft. ügyvezetői feladatainak ellátásával Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művészt bízta meg.

Izraelben turnézunk!

2017. augusztus 3-11-ig a 30. jubileumi Karmiel Fesztivál meghívására Izraelbe utazunk, ahol összesen 5 helyszínen mutatjuk be a Carment.

Plácido Domingo Classics

A Pécsi Balett is közreműködött a Plácido Domingo Classics nagyszabású Traviata előadásában a pécsi Expo Centerben június 24-én.

Újjászületik a Pécsi Balett!

2017. a Pécsi Balett számára vitathatatlanul az újjászületés éve. A mai naptól a társulat a Zsolnay Kulturális Negyed Rezidens balettegyütteseként már az új székhelyén, az E78-ban próbál, dolgozik.

Vincze Balázs kapta idén a Seregi-díjat!

A Seregi-díjat május 12-én vette át Vincze Balázs a Magyar Állami Operaház színpadán Ókovács Szilveszter főigazgató úrtól a kuratórium tagjainak jelenlétében.

Szabó Márton Fülöp Viktor ösztöndíjas!

Szabó Márton 2017-ben is elnyerte a Fülöp Viktor ösztöndíjat, balett kategóriában. Marci 2013-ban pályázott először sikerrel a kuratóriumhoz, így már kétszeres Fülöp Viktor ösztöndíjas!

A csodálatos mandarin az Erkel Színházban

Sanghaj után ismét budapesti színpadon a Pécsi Balett A csodálatos mandarin előadása. Bartók klasszikusát március 4-én az Erkel Színházban megrendezésre kerülő Pas de Trois '17 - esten láthatja a közönség. A Bartók-év keretében a CAFe Budapesten bemutatott produkció koreográfusa ugyancsak Vincze Balázs.

Molnár Zsolt Harangozó-díjas!

2017. március 14-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk alkalmából a táncművészet területén végzett kiemelkedő előadói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjat adományozott Molnár Zsoltnak a Pécsi Balett magántáncosának.

A Száll a kakukk fészkére a Budapest Táncfesztiválon

Miképp őrizhető meg az emberség egy embertelen rendszerben? – teszi fel a kérdést a Száll a kakukk fészkére című táncszínházi előadásunk, melynek budapesti bemutatója február 24-én lesz a Müpában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A Pécsett nagy sikerrel futó érzelemgazdag előadást Vidákovics Szláven rendezte, a koreográfiát Vincze Balázs készítette.

Irány a Balaton!

Február 22-én Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központban mutatjuk be A Jó, a Rossz és a (Csúf) COLOS című vadnyugati táncbohózatunkat. Vincze Balázs koreográfiája - Vidákovics Szláven rendezése a nagy közönségsikerre való tekintettel évek óta repertoáron van. A JÓ szerepében először Siófokon mutatkozik be Varga Máté táncművész.

A Pécsi Balett ismét Szolnokon köszöntötte az új évet.

A 2016-os első együttműködés kiemelkedő sikerére való tekintettel a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ismét felkérte a Pécsi Balett társulatát, hogy a zenekar nagyszabású újévi koncertjén egy újabb bemutatóval jelentkezzen. 2017. január 7-én Bartók Béla Táncszvitjét mutatta be társulatunk a Szolnoki Városi Sportcsarnokban.

2017. január 1-től önálló lesz a Pécsi Balett

A Pécsi Balett társulata örömmel fogadta Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2016. december 8-i döntését, miszerint egyszemélyes, az Önkormányzat 100%-os tulajdonú társaságaként 2017. január 1. napjával megalapítja a Pécsi Balett Nonprofit KFT-t., ügyvezetőjének a társaság alapítása napjától számított határozatlan időre Vincze Balázst nevezi ki. A Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyütteseként, már mint önálló társulat folytatja a szakmai munkát.

Új Hófehérkénk van

A nagy érdeklődésre való tekintettel október óta újra találkozhatnak a gyerekek Hófehérkével és kis barátaival a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínpadán. Hófehérke jelmezét ebben az évadban Vincze Brigitta is magára ölti, ő november 21-én látható először a színpadon mesebalettünk főszereplőjeként. Ezentúl Ujvári Katalinnal felváltva alakítják a meseirodalom egyik legbájosabb karakterét.

Kínában járt A csodálatos mandarin!

A Pécsi Balett társulata a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon mutatta be A csodálatos mandarint. Vincze Balázs koreográfiája a CAFe Budapest 2016 nyitóelőadásán debütált a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében október 7-én a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével A kékszakállú herceg vára című operát követően. A kínai közönség a Bartók-estet november 6-án tekintheti meg a Shanghai Cultural Square Theatre-ben. A CAFe Budapest keretében bemutatott, Káel Csaba rendezte előadást Sanghajban Kovács János dirigálta a Nemzeti Filharmonikusok élén.

A Pécsi Balett Társulati Díját kapta: Kerekes Soma Lőrinc

A 2015/2016-os évadban végzett munkájának elismeréseként a Pécsi Balett társulata idén Kerekes Soma Lőrinc táncművésznek ítélte a Pécsi Balett Társulati Díját. A díjat Vincze Balázs balettigazgató adta át a Száll a kakukk fészkére című előadás bemutatóját követő fogadáson 2016. szeptember 30-án. A társulat és a premierközönség vastapssal ünnepelte a díjazottat. Szeretettel gratulálunk!

Száll a kakukk fészkére

2016. szeptember 30-án, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében mutattuk be a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán Ken Kesey-Dale Wassermann kultikus művének táncszínházi változatát. A Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában megvalósuló előadás koreográfiáját Vincze Balázs készítette, a rendező Vidákovics Szláven. A zenét Kovács Benjámin írta, díszlet- és jelmeztervező Fenyő Péter. McMurphy szerepében Molnár Zsolt, az indián Koncz Péter, Ratched nővér:Kócsy Mónika.

Faust, az elkárhozott - zajos siker a Budapesti Tavaszi fesztiválon

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be a Pécsi Balett táncművészei Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző nagyszabású táncdrámáját 2016. április 22-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koreográfiát Vincze Balázs készítette, a díszletet és a jelmezeket Molnár Zsuzsa tervezte. A kompozíció a Záborszky Kálmán által dirigált Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában kelt életre.

50+5 - a Pécsi Balett táncművészei Szolnokon köszöntötték az új évet

A jó és a rossz, a fekete és a fehér, a pozitív és a negatív ellentétes energiáinak folyamatos kölcsönhatása határozza meg és irányítja életünk és világunk működését. A tűzmadár meséje is a két ellenpólus küzdelméről szól és az emberek harmónia iránti örök vágyáról. Koreográfiámban ennek az örök harcnak az egyre fokozódó intenzitását hangsúlyozom, de hiszek abban, hogy a jónak ma is győzedelmeskednie kell a gonosz fölött.

Elsöprő sikert aratott Szolnokon a Tűzmadár

A modern dramaturgia, a tánc és a zene kitűnő ötvözeteként debütált január 9-én este Szolnokon a „Tűzmadár”, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi, jubileumi tánckoncertje. A csaknem kétezer fős, teltházas sportcsarnokban győzedelmeskedett a zene és a tánc összhatása.

Támogatók, partnerek:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft. Konyári Pincészet