Mintha beléptem volna Vasarely műveibe...

Mintha beléptem volna Vasarely műveibe...
Vincze Balázs rendező-koreográfus gondolatai a Vasarely-etűdökről

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében valósul meg legújabb nagyszínpadi balettünk Vasarely-etűdök címmel a Müpa Fesztivál Színházában, melyet a közönség 2021. május 28-án online tekinthet meg a Müpa felületein. 

Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezetője meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének, a Vasarely-etűdöket ő álmodja színpadra rendező-koreográfusként. A díszlet- és a jelmeztervező két fiatal, progresszív, a színházi életben elismert alkotó, a jelmeztervező: Nagy Fruzsina, a díszlettervező: Cziegler Balázs. A zeneszerző Riederauer Richárd, aki klasszikus inspirációkra készíti el az előadás eredeti zenei anyagát. 

Vincze Balázs rendező-koreográfus gondolatai a készülő előadásról:

Ez az első alkalom a pályámon, hogy nem a zene inspirálta a koreográfiát és nem vezeti klasszikus cselekményszál a kreatív folyamatot. Alkotótársaimmal együtt mindannyian Victor Vasarely fantasztikus erejű alkotásaiból indultunk ki, ezek a képek alakították a zene lüktetését, a koreográfia dinamikáját, a teret, a kellékeket, a jelmezeket, a látványt. Magam is meglepődtem, mennyire élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei. Néztem, néztem őket és egyszerűen beszippantottak, aztán megelevenedtek és ritmust, lépéseket, jeleneteket diktáltak. Minden etűd egy újabb vízió. Furcsa, de kicsit úgy érzem, mintha beléptem volna Vasarely műveibe. Hálás vagyok ezért a találkozásért.” 

Köszönjük a Pécsi Janus Pannonius Múzeum / Vasarely Múzeum és a Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence) együttműködését!


Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma


Fotó: Fabinyi Annamária
 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs