Jelen és múlt

A Pécsi Balett a modern tánc legnemesebb hagyományaira építve, 2017-től önállóan folytatja kulturális misszióját. Magyarország első modern balettegyüttese 1960-ban alakult a Pécsi Nemzeti Színház tánctagozataként. Az alapító Eck Imre művészete idézte elő azt a paradigmaváltást, melynek mentén a modern balett, a modern tánc kialakulhatott Magyarországon. 1969-től Tóth Sándor, 1992-től Herczog István, 2001-től Keveházi Gábor és Egerházi Attila irányították az együttest.

2005. óta Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művész vezeti a társulatot.

A Pécsi Balett az elmúlt 12 év során vitathatatlanul hazánk egyik legelismertebb, vezető táncegyüttesévé vált. A minőségi munkát igazolja a rangos magyar és külföldi felkérések magas száma, valamint a közönség folyamatos érdeklődése. A Pécsi Balett előadásainak egyéni, karakteres táncnyelve igen széles spektrumból építkezik. A tánc, szerves egységgé formálódik az innovatív vizuális és a dramaturgiai megfogalmazással, így a táncszínház legjobb hagyományai valósulnak meg a színpadon. Vincze Balázs kezei alatt az elmúlt évek során egy erős, összetartó és szakmailag nívós társulat formálódott, mely jelentős előadások sorát hozta létre. Ugyanakkor a Pécsi Balett számára fontos célkitűzés a hangsúlyosabb magyarországi jelenlét és a komolyabb nemzetközi megmutatkozás. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. január 1-jével megalapította a szakmailag és gazdaságilag önálló Pécsi Balett Nonprofit Kft-t. A Pécsi Balett székhelye 2017-től a Zsolnay Kulturális Negyed, mely székhelyként tökéletesen harmonizál a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa Program vállalásaival, szemléletével. Szimbolikus jelentése van annak, hogy Pécs városának két fontos, könnyen exportálható márkaneve, a ’Zsolnay’ és a ’Pécsi Balett’ hivatalosan is összefonódott. A Pécsi Balett EKF nagykövetként méltó helyet kapott a Pécs2010 – Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházásának helyszínén, mint a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese.

A Pécsi Balett önálló működése lehetővé teszi, hogy a tánc univerzális nyelvén Pécs városát képviselje itthon és a nagyvilágban, ezáltal misszióját újra szabadon tudja teljesíteni.

A Pécsi Balett új táncirányzatokat bátran felvállaló együttes, amely a legkülönbözőbb stílusok széles skáláját kívánja repertoárján felsorakoztatni. A műsorpolitika két pillérre támaszkodik. Egyrészről Pécs és a régió nézőközönsége által elvárt polgári értékek reprezentálására törekszik – amennyiben azt a táncműfaj réteg mivolta engedi. Eszerint elsődleges cél legmagasabb művészi és szakmai igénnyel olyan balettelőadásokat létrehozása, melyek a nagyközönség és az ifjúság tetszésére is számot tarthatnak, szórakoztatnak, és egyben művészi nevelő-, építő-, elgondolkodtató erővel bírnak. Az értékközvetítés másik pillérét újszerű, kísérletező, esetleg meghökkentő és különlegesen innovatív egyfelvonásos művek bemutatása jelenti. Utóbbi cél teljesüléséhez a szakmai és intézményi önállóság biztosít a korábbinál nagyobb teret és több lehetőséget. A jövőben a Pécsi Balett e rövidebb művekkel kíván táncfesztiválokon, szakmai eseményeken jelen lenni.
Kiemelten fontosnak tartják a fiatal táncszerető generációk felnevelését, a táncművészet népszerűsítését, ezért olyan darabok szerepelnek a repertoáron, melyek az óvodásoktól a középiskolás korosztályon át, a táncot már értő és szerető idősebb generációk érdeklődésére is számot tarthatnak.

A tánc absztrahált művészeti ág, a balett eredendően nem szórakoztató műfaj. A polgári értékek – így tehát a táncművészet is – azonban a társadalom működéséhez, erkölcsi tartásához, szellemi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges tartópillérek.  A koreográfusnak a közönség megtartása érdekében mindig gondolnia kell az érthetőségre. A Pécsi Balett az új és szokatlan formák ellenére közönségét mindig megtalálta és elvarázsolta. A társulat alapfilozófiája – egyúttal sikereinek kiemelendő alkotóeleme –, hogy a koreográfiák a nagy klasszikusok mellett főként kortárs  zeneszerzők művei készülnek. Ez a törekvés – a zene műfajától függetlenül – az együttes minden korszakát jellemezte és jellemzi a mai napig.

 

Támogatók, partnerek:

Nemzeti Kulturális Alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 90.6 Rádió 1 Pécs Szigetvári Takarék Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Zsolnay Örökségkezelő NKft. Fontányi Borászat Kft.