Tánc világnapi köszöntő

Tánc világnapi köszöntő
Pártay Lilla: a tánc világnapjára emlékezve

Tisztelt Táncművészek, Alkotók, Kedves Közönség!

A klasszikus balett óriása előtt tisztelgünk 1983 óta. Jean Georges Noverre születésnapját, április 29-ét választotta az ENSZ a Tánc Világnapjává. Ezen a napon a világon mindenütt balett- és táncelőadásokkal ünnepel a szakma – így hazánkban is felvonul a táncművészet széles palettája.
Számomra a TÁNC a legősibb kifejezési módja az emberiségnek. A barlangrajzokon fellelhető figurákból már kikövetkeztettünk, hogy a harcra, élelemszerzésre, életre és halálra már vannak utalások, mozgásbeli kifejezések.
Ehhez járultak hozzá később a népszokások, majd az egyházi ünnepekkel együtt járó megemlékezések, rítusok táncai. Így születtek meg a születési, esküvői, halotti ünnepek, a tavaszünnep, a szüreti mulatságok, húsvétok és karácsonyi ünnepek.
Az előkelő úri osztály is kialakította a maga pompázatos táncait. Ezzel együtt fejlődtek ki a táncot felöltöztető színes népviseletek, maskarák, álarcok, jelmezek – később kis történetek. Így jutottunk el a Színpadi (világig) Táncig.
A TÁNC fejlődése magával hozta a mind tökéletesebb virtuozitást a népi Folklórtól – a Klasszikus Balettig – a Kortárs Táncig. Magához emelte a Zenét, a Kézművességet, az Irodalmat, a Képzőművészetet és a Fényt!
A TÁNC hatalmas kifejező eszközzé vált napjainkban. Nagy táncosokból, nagy mesterekből, alkotók születtek – születnek.

Számomra a TÁNC minden formája felemelő és magával ragadó. Gondolom, még azok számára is, akik csak nézői az előadásoknak – mert eljut hozzájuk az a Csoda, amit Varázslatnak hívunk – az Emberi Test, Tudás, Kifejezés művészetének.
Az életemben ezért volt érdemes tanulni, küzdeni, alkotni!

Köszönet a Táncművészeknek, Alkotóknak és a Közönségnek – mert ebből a szimbiózisból születik maga a Művészet.

Pártay Lilla
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas balettművész, koreográfus,
Érdemes és Kiváló művész, a Nemzet Művésze,
a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, 
a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja, Mesterművész

 

Fotó: Mihály László

(fent: Rómeó és Júlia,
főkép: Uhrik Dóra ügyvezetőnk veszi át A táncművészetért díjat Kiss Jánostól, a Győri Balett igazgatójától)

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs