Hófehérke és a hét törpe 100. előadás!

Hófehérke és a hét törpe 100. előadás!
2023. december 10-én ünnepeltük legsikeresebb mesebalettünk jubileumi előadását a Pécsi Nemzeti Színházban.

„A Pécsi Balett történetének legsikeresebb mesebalettje vitathatatlanul a Hófehérke és a hét törpe. Ez volt az első mesebalett koreográfiám. Czebe Tündével és Uhrik Dórával közösen arra törekedtünk, hogy a koreográfiában megjelenjen a humor és az előadásban életre keljen a színház varázsa. Azt hiszem, akkor derült ki a társulat jelenleg is meghatározó tagjairól, hogy milyen komoly karakterábrázoló képességük van, jó a színészi vénájuk, sőt, beszélni is tudnak, ha kell… Nagyon jó hangulatú, legendásan vidám munkafolyamat volt… A gyerekek és az őket kísérő felnőttek visszajelzései alapján már akkor is éreztük, hogy sokáig műsoron fog maradni. Nagyon büszke vagyok rá, hogy így is lett. „Őstörpéink” közül időközben többen szülővé váltak és már a saját gyermekeiknek táncolnak… Megható ebbe belegondolni.” – foglalta össze gondolatait Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, az előadás egyik koreográfusa.

A " kis" közönségünk azonnali reakciója, igazán örömteli pillanatokat okozott a színpadon. A harsány és boldog nevetésük, a bekiabálásuk vagy az ijedtségük, mind azt jelezték felénk, hogy együtt élnek a darabbal. Imádtam az alkotás folyamatát és a bolondos Mókus szerepének megformálását is. Inspirációban nem volt hiány, hiszen a dramaturgia, a zene, a jelmez és díszlet és a fantasztikus táncosok mind arra ösztönöztek minket, hogy valami kedves és időtálló dolgot hozzunk létre.” – emlékezett Czebe Tünde Harangozó-díjas, az előadás másik koreográfusa.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész dramaturg-rendező így fogalmazott: „Ez már a harmadik évad, hogy a Pécsi Nemzeti Színház műsorra tűzi mesebalettünket. Hófehérke és a hét törpe története egy olyan mese, ami akárhány év elteltével is aktuális és érdekes a gyerekek számára. Örök és mindenkit foglalkoztató kérdések jelennek meg az előadásban, mint a barátság, egymás segítése, félelem és a jó és rossz küzdelme. Persze ettől még nem sikeres minden Hófehérke-előadás. A miénkből azonban olyan báj és szeretet árad, ami „átjön”, megérinti a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Az esztétikai hatás mellett az is feladatunk, hogy megérintsünk, üzenetet, gondolatot, érzéseket közöljünk. Nagyszerű, érzékeny alkotók találkoztak és hozták létre táncművészeinkkel együtt ezt a humorral átszőtt derűs produkciót, melyről mindenki gyermeki mosollyal, felüdülve távozik… Köszönettel tartozunk és gratulálunk az alkotóknak, az összes régi és jelenlegi táncművésznek és az előadás megvalósításában közreműködő műszaki kollégáknak. A siker közös!”

A Hófehérke és a hét törpe 2011. áprilisi 16-i bemutatóját követően 8 éven át tartottuk repertoáron a mesebalettet. A Pécsi Nemzeti Színházban a 2023. december 10-i volt a 66. előadás. A produkció számos alkalommal szerepelt a Müpában, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, Pakson, Gödöllőn és Győrben. Bebérletezte a Veszprémi Petőfi Színház, a Pesti Magyar Színház és a Kaposvári Csiky Gergely Színház is.

Hófehérkét öt táncművész alakította.
Domoszlai Editet, Ujvári Katalint és Vincze Brigittát követően most Frank Edina és Rónaki Nina vették át a bájos főszerepet.

A rekorderek:

  • Az „őstörpék” közül Tuboly Szilárd Szendeként és Szabó Márton Hapciként 2011 óta mind a 100 előadáson ropták a táncot.
  • 96 alkalommal volt Szundi: Koncz Péter
  • 96 alkalommal volt Királynő, Hófehérke mostohája: Nagy Írisz Harangozó-díjas 
  • 96 alkalommal volt Mókus: Czebe Tünde Harangozó-díjas, a mesebalett egyik koreográfusa
  • 93 alkalommal volt Kuka: Matola Dávid 
  • 86 alkalommal volt Morgó: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
  • A legtöbb alkalommal - közel hetvenszer - Ujvári Katalin Harangozó-díjas táncművész volt Hófehérke.
  • A legtöbbféle szerepet Varga Máté alakította: volt Morgó, Kuka, Medve, jelenleg ő a Vadász.

Alkotók:

Zeneszerző: Riederauer Richárd
Díszlet- és jelmeztervező: Andrea T. Haamer
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
Koreográfusok: Czebe Tünde Harangozó-díjas, Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Dramaturg-rendező: Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész

Táncolják a 2023/24-es évadban:

Hófehérke: Frank Edina / Rónaki Nina
Királynő, Hófehérke mostohája: Szécsi Theodóra
Öreg király: Balogh Csongor
Herceg: Szendrői Bence 
Vadász: Varga Máté
Tudor: Balogh Csongor
Vidor: Kócsy Mónika
Szende: Tuboly Szilárd
Szundi: José Blasco Pastor
Morgó: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Hapci: Szabó Márton 
Kuka: Matola Dávid 
Holló: Karin Iwata
Katica: Reetta Riikonen
Mókus: Horváth Réka Annamária
Nyuszi: Pintér Rebeka
Medve: Domján Kristóf 


A Hófehérke és a hét törpe a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg a 2023/24-es évadban.


A produkció megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta 2011-ben.


Fotók: Rajnai Richárd
Film: Túri Eszter, Rajnai Richárd | LESSZ

 


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs