Pécsi Balett 60 - Budapesten is ünnepelünk!

Pécsi Balett 60 - Budapesten is ünnepelünk!
Október 6-án a Nemzeti Táncszínházban látható jubileumi estünk.

Tánc- és filmpremier egy este

Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus ecki alkotást eddig minden évfordulón felújította a társulat. Most, a 60. évfordulóra, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére, teljesen új koncepció mentén készített új koreográfiát Zachár Lóránd az eredeti zenére. Az előadást szeptember 17-én állították színpadra a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. A produkció óriási sikert aratott. A vadonatúj kortárs koreográfia különösen nagy hatással volt azokra az egykori tagokra, akik maguk is táncoltak az ecki darabban. Szokolay Sándor örökérvényű kompozíciója hátborzongatóan erős hídként köti össze a múltat és a jelent. Hatalom, elnyomás, szabadságvágy, remény – a négy megkerülhetetlen vezérszó irányította az új alkotó gondolatait is. Zachár friss koncepciója és táncnyelve, Kozarics Viktor jelmezei, a látvány és a zene harmonikus összjátéka alkotják meg Az iszonyat balladája 21. századi változatát. A művet az est első részeként láthatják október 6-án 19.00 órakor a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán.

A második részben a jubileum alkalmából készített Több mint balett című dokumentumfilm debütált, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait A táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Személyes történetek bemutatásával hozza közel a művészt a nézőhöz. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk.

Az iszonyat balladája a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában került bemutatásra.
A Több mint balett című filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a programok megvalósítását az NKA és az EMMI támogatta.

Fotók: Juhász Éva


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Előadásaink forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs