Borisz Jaksov állami kitüntetést kapott!

Borisz Jaksov állami kitüntetést kapott!
Példaadóan elhivatott és eredményes pedagógusi tevékenysége elismeréseként MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést kapott!

Nemzeti ünnepünk alkalmából BORISZ JAKSOV, a Pécsi Balett korrepetitora, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum táncművészeti képzés tanára, példaadóan elhivatott és eredményes pedagógusi tevékenysége elismerésekét MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést kapott!

Nagyon büszkék vagyunk Boriszra és hálásak vagyunk neki a Pécsi Balettnél eltöltött több, mint 3 évtizedért!!!

Borisz Jaksov zongorista, Pécs város kulturális-művészeti életének közismert és népszerű alakja immár harmincegyedik esztendeje. 1992 óta él városunkban és azóta a Pécsi Balett és a Pécsi Művészeti Gimnázium korrepetitora. Ő az egyik legvirtuózabb korrepetitor, ismert és elismert szakember a hazai táncszcénában. Munkáját példaértékű precizitással, érzékenységgel és alázattal végzi több, mint 3 évtizede a Pécsi Balett társulatában. Mindemellett fantasztikus ember, elhivatott, nagyszerű kolléga. Kimagasló tudásával táncművészek és növendékek sokaságának szakmai fejlődéséhez járult hozzá; derűs személyiségével, pozitivitásával segítve a művészek és a növendékek mindennapjait a balettgyakorlatokon. 

Borisz Jaksov karmester, zongorista, szaxofon és popzene szakon végzett az oroszországi Lipeckben. A pedagógusi pályáját 1983-ban kezdte középiskolai ének-zene tanárként és osztályfőnökként a Szovjetunióban. Ezután zongoristaként dolgozott a Lipecki Filharmóniában, ahol előadói képességeit fejlesztette. Ezt követően intézményvezető volt egy kultúrházban, művészeti vezetőként. 1992-ben turistaként jött Magyarországra, pontosan 31 évvel ezelőtt telepedett le Pécsett, azóta a Pécsi Balett társulatának és a Pécsi Művészeti Gimnázium táncművészeti képzésének korrepetitora.
Borisz Jaksov neve jól cseng a szakmában. Azon kevés kiválóságok egyike a szakterületén, akik a közönség számára láthatatlanok, a társulat működése szempontjából azonban nélkülözhetetlen szakemberek. Csak az ismeri a balettkorrepetitori feladatokat és azok nehézségeit, aki ezen a területen dolgozik. A balettkorrepetitori szakmát nem tanítják az egyetemeken, mindenki a gyakorlatban, hosszú évek során végzett kemény munkával tett szert a kellő tudásra és a megfelelő repertoárra. A balettórákon a zongorajáték sosem csak háttérzene, a jó szakember kitűnő improvizációs készséggel rendelkezik, jól olvas kottát és van affinitása a tánchoz, érzi a mozdulatot, szereti a táncművészetet, együttműködik a balettmesterrel és ismeri a táncművészeket, akikkel nap mint nap együtt dolgozik. Nem elegendő kiváló zongoratudás birtokában lenni, tisztában kell lenni a tánclépésekkel, a koreográfiával is. Ez egy végtelen alázatot és elhivatottságot kívánó munka, hiszen a korrepetitor folyamatosan alárendelt szerepben szolgálja a táncosokat a balettmester irányításával.
Borisz Jaksov nem csak klasszikus balettet kísér, hanem modern táncot, jazzt és Graham-et is. Nagyon fontos számára az állandó szakmai megújulás. Mivel szakirányú továbbképzések nincsenek, szakmai munkáit a lehetőségekhez képest úgy válogatja, hogy azok pedagógusi és művészi kompetenciáit fejlesszék. Színházi produkciókban zenészként és zenei szerkesztőként gyűjti tapasztalatait, fejleszti tudását. Gyakran jár különböző tánckurzusokra hospitálni, a tapasztalatszerzés lehetőségeit megpróbálja maximálisan kihasználni. Zongorakísérői repertoárját folyamatosan bővíti és szinten tartja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs