Az örökifjú Chopin

Az örökifjú Chopin
Hegedűs Endre Kossuth-, Liszt- és Cziffra - díjas zongoraművész estjén közreműködött a Pécsi Balett.

Vajon miért látogatják oly sokan visszatérően Hegedűs Endre zongoraművész előadásait, aki pályája 45 éve alatt csak Budapesten több mint 180 alkalommal adott nagy sikerű koncerteket a Müpa Nemzeti Hangversenyteremében, a Zeneakadémia nagytermében és a Vigadó dísztermében. 3500 fellépés jelzi művészi útját itthon és külföldön. A titok abban rejlik, amit ő maga a Szépség szolgálatának nevez. Szeretettel osztja meg közönségével azt a túláradó örömöt, ami nála „túlcsordul” – mint mondja, nem tarthatja meg magának, s megosztva lesz az élmény igazán teljes. A műsor nála mindig hosszas válogatás eredménye, s kell egy szép gondolat, amelyre felfűzhetők az est darabjai. A mesterművek végtelen sorából szíve szerint kiválasztott, és lelkesedéssel-lángolással megosztani kívánt program bizton megtalálja az utat a hallgatók szívéhez.

Chopin soha nem írt le egyetlen egy szürke hangot sem. Szenvedélyes lelke kompozícióiban a fiatalság erejét és életörömét sugározza. Melankolikus kompozíciói is vigasztalnak: oly érzékeny őszinteségükkel gyógyítóan érintik meg az előadók és a hallgatók szívét. Korábbi műveiben a fiatal, épphogy húszas éveit kezdő zongorista bátran lép ki a világ elé. Ám még a soha nem hallott virtuozitású, briliánsként csillogó darabjai sem öncélúak: Chopin muzsikája arról ad hírt, ami szavakkal kifejezhetetlen. A nemes lélek szól az élet szépségéről, mélységről és magasságról. Örökzöld melódiái erőt, biztatást adnak létünk teljes szívvel és örömben való megéléséhez.


Műsor:
2 polonéz: cisz-moll, op. 26 és A-dúr, op. 40 No. 1 
2 noktürn, op. 9 - b-moll, No. 1 és Esz-dúr No. 2 
g-moll ballada, op.23 
Andante spianato és nagy polonéz, op. 22 - szünet - cisz-moll scherzo, op. 39 , 2 keringő, op. 64 - No. 2 cisz-moll és Desz-dúr No. 1 
h-moll szonáta, op. 58

2018. november 17. 19.00 Kodály Központ

Fotók: Tóth László
Lenti csoportkép: Kárnyáczki Dániel

 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs