A Pécsi Balett évadot hirdetett a Káptalan Kertben

A Pécsi Balett évadot hirdetett a Káptalan Kertben
Ismertették az általuk működtetett Pécsi Nyári Színház és a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programját is.
A képen balról jobbra: Bagossy Norbert a Bagossy Brothers Company frontembere, dalszerző-énekes, Gellai Gergő, a Káptalan Kert zenei programszervezője, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett Nonprofit Kft. ügyvezetője, Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán és Seregi-díjas, a Pécsi Balett művészeti vezetője, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alapító igazgatója, a Káptalan Kert projekt ötletgazdája, Bognár Szilvia Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, Vidákovics Szláven a Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője, a Pécsi Horvát Színház igazgatója

A Pécsi Balett 2019 óta működteti a Pécsi Nyári Színházat. Nem volt kérdés, hogy felvállalják ezt a missziót, hiszen az 1978-as első nyáresti rendezvénysorozat óta ezer szállal kötődnek a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadhoz. Számos balettelőadás, összművészeti produkció közreműködője volt évtizedeken át a Pécsi Balett. Régi ez a szerelem…
- fogalmazott Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett ügyvezetője.
A több hónapnyi színházmentes időszakot követően örömmel járulnak hozzá Pécs M. J. város kulturális-művészeti életének újraindításához a járványhelyzet okozta leállást követően ezen a csodálatos helyszínen.


Vidákovics Szláven, a Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője elmondta:
A pandémia miatt idén rövidített formában, közkívántra pécsi művészekkel, pécsi előadásokkal valósul meg a Pécsi Nyári Színház. Augusztus 4-én és 5-én Francis Veber: Balfácánt vacsorára című vígjátékát tekinthetik meg az érdeklődők Nagy Viktor Jászai-díjas Érdemes művész rendezésében, augusztus 8-án és 9-én pedig Marc Camoletti: Boeing, Boeing című vígjátékát viszik színre Böhm György Jászai- és Nádasdy Kálmán-díjas rendezésében. Mindkét nagysikerű produkció a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Nyári Színház koprodukciójaként került bemutatásra a közelmúltban. Augusztus 12-én és 13-án a Pécsi Harmadik Színház előadásában Schwajda György: A szent család című komédiája kerül színpadra Vincze János rendezésében, Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló művésszel a főszerepben.

Vincze Balázs Harangozó, Imre Zoltán- és Seregi-díjas, a Pécsi Balett művészeti vezetője, a Káptalan Kert ötletgazdája hozzátette:
A „Köszönjük Magyarország” programhoz kapcsolódva, a szervezők és a fellépő pécsi társulatok az idei 6 előadásból kettőt felajánlottak a járványhelyzetben helytálló érintetteknek, akik az előadásokat ingyenesen tekinthetik meg. A Pécsi Nemzeti Színház az augusztus 4-i Balfácánt vacsorára előadással, a Pécsi Harmadik Színház az augusztus 12-i A szent család előadással, a Pécsi Balett, mint a Pécsi Nyári Színház működtetője, a helyszín felajánlásával fejezi ki köszönetét. A köszönetnyilvánító (zártkörű) előadásokra Pécs M. J. Város Önkormányzata hívja meg az érintetteket.

A tavaly indított Káptalan Kert projekt keretében a színházi előadások mellett könnyűzenei koncertekkel bővítették a programkínálatot. A Káptalan Kert idén is megtelik élettel. A színházi produkciók mellett júliusban és augusztusban szinte minden pénteken és szombaton este koncertek zajlanak majd a csillagos ég alatt: a Bagossy Brothers Company-t többek között a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag, a Bëlga + Krúbi, a Vad Fruttik, a Margaret Island, a Honeybeast, a Follow the Flow és a Wellhello követi. – mondta el Gellai Gergő a Káptalan Kert zenei programszervezője.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Pécsi Balett ősszel induló következő évadáról, amely idén is a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóval kezdődik.
Vincze Balázs, a találkozó alapító igazgatója elmondta: a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az NKA és az EMMI támogatásával megvalósuló fesztivál idén - a járványhelyzet okozta nehézségek miatt - a szokásosnál kisebb volumenben kerül megrendezésre. Szeptember 12-én a világhírű Recirquel Társulat My Land c. produkciójával indul, szeptember 13-án egy nagy Maratoni Táncgálával, közel húsz jelentős hazai táncegyüttes részvételével folytatódik a program a Pécsi Nemzeti Színházban. Szeptember 14-én helyi amatőr táncegyüttesek, művészeti iskolák mutatkoznak be a Színház téren, majd a Pécsi Balett a márciusban elmaradt premierjét pótolja be, így a Piroska és a farkas című mesebalett bemutatójával zárul a Tánctalálkozó szeptember 15-én. A Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházában műsorra kerülő mesebalett Uhrik Teodóra rendezésében, Molnár Zsolt Harangozó-díjas koreografálásával, az NKA és az EMMI támogatásával valósul meg.

A Pécsi Balett 2021-ben ünnepli alapításának 60 éves jubileumát. Az ünnepi év első eseménye a VASARELY című nagyszabású balett bemutatója lesz, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Müpa szervezésében valósul meg - a tervek szerint - 2021. április 15-én. Ott 2 előadás, majd a Pécsi Nemzeti Színházban a tervek szerint 5 előadás lesz belőle.


A Pécsi Nyári Színház programjai az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulnak meg.

 

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó és a Piroska és a farkas bemutatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában valósul meg.


 

A VASARELY bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Pécsi Balettel közös programként a Müpa szervezésében valósul meg.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs