Miniinterjú Karin Iwatával és Matola Dáviddal

Miniinterjú Karin Iwatával és Matola Dáviddal
Rómeó és Júlia c. előadásunk november 2-án újra látható a Nemzeti Táncszínházban!

-Rómeó és Júlia története a világ egyik leghíresebb szerelmi tragédiája. Hogyan készültél a szerep megformálására?👩👨‍🦰

🧡Karin: Shakespeare művét gyerekkoromban olvastam az iskolában. Júlia szerepének felépítését nem éreztem nehéznek. Fontos volt számomra azonban, hogy semmiképp nem akartam átlagosan megformálni a karaktert. Nagyon hasznos volt, hogy olvastam a könyvet és több filmfeldolgozást is megnéztem. Jó érzés volt, hogy a próbákon mindenki lelkesen segített, legtöbbet Matola Dávid, aki a partnerem. Ezúton is köszönöm mindenkinek.
💙Dávid: A darabot 2018-ban mutattuk be. Mielőtt elkezdtük volna a próbákat, Baluék (Vincze Balázs rendező-koreográfus és Molnár Zsolt társkoreográfus) felvázolták, hogy mit is szeretnének, mi az elképzelésük, milyennek is álmodták meg a mi Rómeó és Júliánkat. A mű sztorija közismert, a világon nagyon sokan feldolgozták, a dramaturgia úgymond adott volt. Ezért már élt bennem egy kép Rómeó karakteréről, és ez a munka során összecsiszolódott Baluék elképzelésével. Belenéztem több együttes előadásába és megnéztem a DiCaprio filmet is. Sokat segített Karin Iwata kolléganőm, aki Júliát alakítja, ő egy nagyon jó táncosnő és  szeretek vele dolgozni. Köszönöm neki és a többi kollégámnak: Molnár Zsoltnak, Szabó Mártonnak és Koncz Péternek (csak, hogy pár nevet említsek). Nélkülük nem lehetne Rómeó a Rómeó.

-Ti az életben nem alkottok egy párt. Milyen érzés szerelmespárt alakítani a színpadon?👩‍❤️‍👨

🧡Karin: Amikor szerepet alakítok nem gondolkodom azon, hogy a partneremmel az életben milyen viszonyban vagyunk egymással. Dáviddal a próbaidőszakban és az előadásokon is nagyon inspiráltuk egymást. Örülök, hogy ő a partnerem és vele táncolhattuk el Rómeó és Júlia szerepét.
💙Dávid: Ez a munkánk, profi táncművészek vagyunk. Szerintem bátran mondhatom, hogy egyikünknek sem volt kényelmetlen, hogy szerelmespárt kell alakítanunk. Karin egy nagyon precíz és elhivatott táncosnő, örülök neki, hogy ő a lehet partnerem.

-Van olyan újítás a koreográfiában amely egyedivé teszi a produkciót?🩰

🧡Karin: 2018-ban készült el a produkció és utána több évig játszottuk. Ekkor én második éve voltam a Pécsi Balett táncművésze és még kevés tapasztalatom volt. Most úgy érzem, hogy felnőttem a szerephez és technikailag is sokat fejlődtem. 
💙Dávid: A bemutató óta nagyon sokat ért a produkció és én is. Csak most, hogy újra próbáljuk, döbbentem rá, hogy milyen nagy a változás. Karinnal azóta is többször táncoltunk együtt. Összeszokott páros vagyunk és ez érezhető a próbákon és a színpadon is. Azt hiszem, hogy a trambulinos rész az, ami a darabban újítás. Egy mozgásszínházi elem, amin keresztül megteremtődik a színpadon egyfajta nyugtalanság és feszültség, ami azután gyilkosságba torkollik. Izgalmas feladat és fizikálisan is nagy kihívás.

- Melyik volt számodra a legemlékezetesebb előadás?🎀

🧡Karin: Számomra a premier volt a legemlékezetesebb, mert ez volt az első főszerepem a Pécsi Balettnél. Az előadást a szüleim is eljöttek megnézni. Sajnos ők nem sűrűn utaznak ide Japánból, emiatt a bemutató estéje nagyon szép emlék.
💙Dávid: Mindegyik előadás a maga nemében emlékezetes. Jóval fiatalabb voltam, mint most, mikor a Rómeó és Júliát először játszottuk. Számomra hatalmas mérföldkő volt művészileg és szakmailag egyaránt.

JEGYEK 


Az előadás a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg.


Előadásaink forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.


Fotó: Mihály László
Kreatív, fotó (fent): Rajnai Richárd


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs