Karin Iwata Carmenről

Karin Iwata Carmenről
"Ez a legnehezebb és legnagyobb szerepem..."

Mit jelent neked Carmen, milyen érzés címszerepet táncolni?

Ez a legnehezebb és legnagyobb szerepem, amit eddig táncoltam. A Pécsi Balett repertoárjából Carmen az egyik kedvencem. Évekkel ezelőtt majdnem minden előadást megnéztem „kintről”, ekkor még nem voltam benne a produkcióban. Amikor először táncolhattam a karban, már annak is nagyon örültem. Aztán, amikor tavaly megkaptam a lehetőséget, hogy átvegyem Carmen szerepét Ujvári Katalintól, akkor az öröm mellett megjelent a félelem is. A Carmen 8 éve a legnagyobb siker a társulat repertoárjában, ezért ez a szerep számomra különösen nagy teher és óriási felelősség is. Ezért sokat dolgoztam azon, hogy meg tudjam valósítani ezt az erős nőies karaktert, de közben a saját arcomra formáljam és így legyen hiteles az alakításom. A Carmen próbaidőszak alatt nagyon sokat tudtam fejlődni, hálás vagyok a lehetőségért Vincze Balázsnak és köszönöm minden kollégámnak a támogatást. Remélem nagy siker lesz az előadás újra Pécsett és a közönség szeretettel emlékszik majd rá még sokáig.

Szerinted minek köszönhető a Carmen előadás évek óta tartó töretlen, hatalmas sikere?

Szerintem azért, mert sikerült a tánc nyelvén megfogalmazni egy drámaian fájdalmas és gyönyörű szerelmes történetet, mely egyszerre teátrális és hétköznapi. A szereplőket közel érezheti magához a néző, a karakterekkel, érzéseikkel, a szenvedélyükkel könnyen lehet azonosulni.

Mit szeretsz a legjobban Pécsben, ill. Pécsett?

Imádok színházba járni. A Pécsi Nemzeti Színházban szinte mindent megnézek, van amit többször is láttam. Nagyon sokat tanultam-tanulok a színházi előadásokból, a magyar nyelv mellett a színészi játékot is figyelem, mert segít egy szerep művészi megformálásban. Nekem az a 2-3 óra ebben a gyönyörű épületben egy jó előadást nézve a legnagyobb csoda, ilyenkor mindent ki tudok kapcsolni.

Fotó: Borbás Betti | A képen Karin Iwata fent Molnár Zsolttal, lent Szabó Mártonnal


A Carmen felújítását 2022-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs