A Pécsi Balett Mexikóból jelenti

A Pécsi Balett Mexikóból jelenti
A tengerentúli, közel egy hónapos turné során a társulat 5500 kilométert tett meg a félidőig a turnébusszal: Monterrey-től, Monclován, Aguascalientesen, Guadalajarán át Tepatitlanig… Chihuahua-ból majdnem elhoztak egy csivavát, és jártak a Jennifer Lopez filmjéből ismert határvárosban, Ciudad de Juarezben is.

Vincze Balázs Carmenje és Herczog István: Carmina Burana-ja minden helyszínen óriási sikert arat, a mexikói közönség elképesztő érdeklődéssel és szeretettel fogadta a társulatot, mindenütt telt házak vártát a Pécsi Balettet, ami a mexikói színházak befogadóképességét nézve ez minimum 1500 fő, de volt 3 és 5 ezres nézőtér is! A kilenc megtartott előadást összesen 19 ezren látták, és még kilenc előadás hátravan.
Vincze Balázs művészeti vezető szerint: „Míg Európában a közönségnek csak egy kis rétegét érdeklő műfaj a balett, itt a tánc szeretete magától értetődő. Az emberek nem ijednek meg a modern vagy a kortárs jelzőtől, nyitottak mindenre és fantasztikus, ahogyan átélik a színpadi történéseket. Carmen és Don José drámáját feszülten figyelik, a Carmina Burana humorát az első pillanatban leveszik. Hangos sóhajok, felszisszenések és nevetések kísérik az előadásokat. Táncművészeinket mindenütt sztárolja a közönség és a helyi menedzsment; számunkra ez új, de nagyszerű érzés. A fáradtságot egy pillanat alatt elfelejtjük ilyenkor.
Most 2 napig Mexikóvárosban vagyunk, ahol az indulásunk előtti szomorú események miatt különösen nagy jelentősége van jelenlétünknek. Több fesztiválon is elmondták, hogy számos együttes lemondta a fellépését, ezért bennünket még nagyobb szeretettel fogad a közönség. Pécset, hazánkat és Európát képviselve a szeretet és az együttérzés üzenetét hoztuk el az embereknek. Abban a 2 órában, amíg velünk vannak, reméljük, érzelmileg fel tudnak töltődni és picit megfeledkeznek az országot ért traumáról.”


Az otthoniaknak üzenik, hogy mindannyian jól vannak, vigyáznak magukra és egymásra.
Holnap Pueblába, majd Moreliába, világörökségi helyszínekre utaznak tovább. De nem maradnak ki a piramisok sem és remélik, hogy az acapulco-i fellépés után egy kis fürdésre is lesz idejük…

A Pécsi Balett mexikói turnéja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs