Színes mesterkurzus-hónap júniusban!

Színes mesterkurzus-hónap júniusban!
Kovács Zsuzsanna és Vincze Balázs mellett 5 vendégmester érkezik a társulathoz: Lovas Pál, Földi Béla, Sebestyén Csaba, Feledi János és Lakatos János.

Kovács Zsuzsanna mesternő és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka június 2-án. A „bemelegítő” hetet követően naponta két vendégmesterrel dolgozik a társulat.

„Mindig nagy gondot fordítottunk arra, hogy táncművészeink számára szakmai fejlődési és továbbképzési lehetőségeket biztosítsunk. Ezért a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen hívunk külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült most megnyernünk, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek. Ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondoltam, erős kezdésre és új impulzusokra van szüksége most mindenkinek. Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat táncművészeinkre testileg és lelkileg egyaránt. A társulat nagy örömmel fogadta kezdeményezésünket, hogy helybe hozzuk a neves szakembereket és ők is boldogan jönnek Pécsre.” – mondta el a sajtónak Vincze Balázs, a Pécsi Balett Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művészeti vezetője.

„Rendkívül fegyelmezetten élték meg táncművészeink a karantén-időszakot. Maximálisan komolyan vették az otthoni munkavégzést. A tér, a balett-terem hiánya persze pótolhatatlan. Ezért most a fizikai kondíció felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésre fókuszálunk. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, 2 csoportban, csökkentett létszámmal, kizárólag kontaktust nem igénylő gyakorlatokat végeznek a táncművészek. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé, ahogy számos projektünk is pályázatok – elsősorban az EMMI és az NKA - segítségével valósul meg. Számunkra ezeknek a szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód. Nagyon várjuk a következő évadot, ami - reményeink szerint - az elmaradt Piroska és a farkas című mesebalett bemutatójával indul valamikor szeptemberben. A Pécsi Tánctalálkozót is szeretnénk megvalósítani, ha nem is az eredeti koncepció mentén, és decemberre is van egy nagyszabású tervünk… Persze meglátjuk, mit hoz az ősz.” – összegezte Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész a Pécsi Balett ügyvezetője.


A vendégmesterek meghívását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.

 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs