A diótörő - karácsonyi varázslat

A diótörő - karácsonyi varázslat
Zene, tánc és mese egy estén - december 22-én és 23-án, összesen 4 alkalommal a Kodály Központban!

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állította színpadra 2021-ben a nagy klasszikust, A diótörőt, a felemelő atmoszférájú pécsi Kodály Központban. Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain, generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi - bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

Rendező: Böhm György Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas,
Koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész,
Díszlettervező: Michac Gábor, 
Jelmeztervező: Rományi Nóra,
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna és Vincze Brigitta.

Közreműködik a Pécsi Balett,
Czéh Dániel bábszínész,
a Pannon Filharmonikusok,
vezényel Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere.


A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és Bóbita Bábszínház koprodukciójában, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 


Fotó: Dékány Zsolt - Pannon Filharmonikusok


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs