Pécsi Balett szombatON 07.

Pécsi Balett szombatON 07.
Újra Csipkerózsika! Január 16-án egész nap a gyerekeké!

A ’Pécsi Balett szombatON’ programot január 16-án, a Csipkerózsika című mesebalettel folytatjuk, ezt követően január végéig minden szombaton ingyenesen megtekinthető lesz egy előadásuk. 

Iratkozzatok fel a Pécsi Balett YouTube-csatornájára és kövessetek minket a Facebook-on!


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Bozsik Yvette varázslatos koreográfiája hatalmas sikernek örvend a Pécsi Nemzeti Színházban, a Nemzeti Táncszínház szervezésében megvalósuló budapesti előadásokra minden jegy elkelt, óriási az érdeklődés a mesebalett iránt jelenleg online is...
A Kossuth-díjas koreográfussal még a budapesti bemutató kapcsán beszélgettünk:

1. A gyerekeket a mai világban nem egyszerű lenyűgözni, a Csipkerózsika című előadással Önnek mégis sikerült. Mi a titok? Hogyan lehet egy balettelőadással is történetet elmesélni a kicsiknek? 
 
A gyerekekhez szóló színházi produkciókban fontos az érthető, követhető dramaturgia, a meglepetés, a feszültség és annak feloldása, a lendület és a humor. A nézőtéren olyan hatások érik őket, amelyeket máshol ritkán tapasztalhatnak. Együtt, közösségben izgulhatnak azért, hogy a jó elérje méltó jutalmát, a rossz elnyerje büntetését, miközben együtt kacaghatnak, tombolhatnak.
A gyerekeknek nincsenek előítéleteik, rögtön, őszintén reagálnak, de leginkább lelkesen buzdítanak. 

2. Milyen volt a társulattal az újabb közös munka, mennyiben volt más A hattyúk tavához képest? 
 

A hattyúk tavában dolgoztam először a Pécsi Balett társulatával, akkor ismertem meg mindenkit, a Csipkerózsika esetében már „hazaérkeztem”, ismertem a társulat táncosainak technikai és művészi képességeit, és a szereposztást is ez alapján készítettem. A munka a Zsolnay Negyedben harmonikusan és professzionálisan zajlott, a próbák mellett még tudtam pihenni és töltődni is. A munkafolyamat során a Bozsik Yvette Társulat két táncművésze, Krausz Alíz és Krizsán Dániel koreográfus-asszisztensként segítették a munkámat a betanításnál. Nagyon jó élménnyel gazdagodtunk.

3. Talán elmondható, hogy Csipkerózsika történetét mindenki ismeri. A Pécsi Balett produkciója, ill. Bozsik Yvette interpretációja miben különbözik a megszokott mesétől?

Nekem a Csipkerózsika a kedvenc balettem, hiszen az Állami Balettintézet (ma Táncművészeti Egyetem) elvégzése után a Fővárosi Operettszínházban ezt a címszerepet táncoltam több éven keresztül, így ismertem az zenét és az eredeti koreográfiát is. A saját koreográfiámban használtam klasszikus balett elemeket is, de mai környezetbe helyezve, a gyerekek világához közelebb hozva ábrázoltam sok humorral és játékossággal, melyet nagyban segített a látvány: Berzsenyi Krisztina csodálatos jelmezei és Cziegler Balázs lenyűgöző díszlete. A koreográfia követi az eredeti történetet, de sok szereplőben a gyerekek ráismerhetnek a mai hősökre, vagy akár a saját szüleikre is. Az előadás az egész családnak hordoz üzenetet, igazi családbarát mű született.

4. Ön szerint egy mesebalettel közelebb lehet hozni a fiatalabb generációt a tánc műfajához? 

A gyerekek mindennek örülnek, ami megmozgatja a fantáziájukat. Imádják a nevetést, az izgalmat, a groteszk mozdulatokat, az üres táncon viszont unatkoznak. Az marad meg bennük, ami megfogja őket, amit el tudnak mesélni. A forma önmagában nem működik, nekik látvány és történés is kell, és akkor értelmesen és nyitottan követnek mindent, amíg el nem rontjuk őket. 
A táncszínházi produkciók bátorítják a gyerekeket, hogy legyenek nyitottak megismerni a világot, és segítenek, hogy feldolgozzák a körülöttük zajló történéseket, nehézségeket.

Fotó: Mihály László

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs