Mese mindenkinek – a Pécsi Balett Lúdas Matyija nemcsak a gyerekeké!

Mese mindenkinek – a Pécsi Balett Lúdas Matyija nemcsak a gyerekeké!
Február 12-én mutatjuk be vadonatúj mesebalettünket a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában!

Avagy a felnőtté válás útja.
Hogyan lesz a gyermekből a becsületéért kiálló, az igazságért harcoló, humorral és értelemmel tanító példamutató Férfi?
Lúdas Matyi karaktere, életrevaló furfangos ereje méltán vívja ki közel két évszázados töretlen szimpátiáját. Kinek szíve gyermekien tiszta, vele érez, s drukkol nagyon, hogy a világ erkölcsi rendje helyreálljon. 

Felhőtlen élményt ígér minden korosztálynak a Pécsi Balett legújabb mesebalettje, melynek bemutatója 2022. február 12-én, szombaton 17.00 órakor lesz a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Olyan pozitív életigenlés és annyi szeretet árad az előadásből, amire most mindennél jobban szüksége van mindannyiunknak.

Egy gazdagon illusztrált mesekönyvet kelt életre hús-vér figurákkal Vincze Balázs rendező-koreográfus és alkotótársai: Németh Attila zeneszerző, Erdős Júlia Luca dramaturg/díszlettervező, Fekete Katalin dramaturg/jelmeztervező, Molnár Zsolt és Szabó Márton társkoreográfusok. A Pécsi Balett táncművészeivel egy olyan pazar kiállítású és igényesen szórakoztató előadást hoztak létre, melyet jó szívvel ajánlanak a felnőtteknek is.

A táncművészetben ritka a humor jelenléte, mert a mozgás nyelvén nehéz azt ízlésesen ábrázolni. Vincze Balázs és a Pécsi Balett táncművészei már többször bizonyították humorérzéküket, most azonban még magasabbra emelték a lécet. Fazekas Mihály elbeszélő költeménye a magyar irodalom egyik gyöngyszeme. Lúdas Matyi tanulságos és szórakoztató története kitűnő alapanyagot adott a társulat számára, ők pedig élnek a lehetőséggel. Tánctechnikai tudásuk mellett a táncművészek kivételes karakterábrázoló tehetségükkel varázsolják el a nézőket, legyenek kicsik vagy nagyok. A színpadon mindig történik valami megragadó, a figyelmünk egy pillanatra sem kalandozhat el, beszippant a látvány és nem ereszt. A Pécsi Balett Lúdas Matyija 50 percre elfeledtet mindent rosszat a közönséggel, egyszerűen nem lehet nem együtt lélegezni a táncosokkal, nem nevetni együtt a gyerekekekkel.

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg. 

                                                                                                                         

 

 

 

 


Fotó: Pesti András 
Grafika: Rajnai Richárd

 


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs