Ismét meseországba várjuk kis nézőinket!

Ismét meseországba várjuk kis nézőinket!
JÖN: a Piroska és a farkas! Uhrik Teodóra rendezővel és Molnár Zsolt koreográfussal beszélgetett Bencze Mercédesz

2020-ban Piroska és a farkas történetét dolgozza fel a tánc nyelvén a Pécsi Balett. A bemutató március 28-án lesz Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az új mesebalett koreográfusa Molnár Zsolt, a társulat kimagasló tehetségű Harangozó-díjas táncművésze. Az ifjú koreográfus alkotótársa és segítője a produkció rendezőjeként Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész. Velük beszélgetett Bencze Mercédesz.

Hogyan jött az ötlet, hogy Piroska és a farkas történetét elevenítitek meg a színpadon? 

Ez az a mese, amit minden gyermek, kicsi és nagy egyaránt jól ismer, így könnyedén hozzá tudjuk kapcsolni missziónkat, a tánc műfajának népszerűsítését és vállalt feladatunkat, az ifjúságnevelést. Éppen ezért egy balett-termi jelenettel kezdődik az előadás, melyben Piroska az egyik balerina. A történet alapjainak megtartásával ehhez hasonló egyedi alkotói elképzelések is lesznek a mi változatunkban, hiszen ha egy rendező vagy egy koreográfus ismert mesét dolgoz fel, általában sajátos elemekkel színesíti.  Inspirált továbbá az is, hogy nincs balettváltozata, ezért ritkán jelenik meg a táncszínpadokon Piroska és a farkas története. – mondta el Uhrik Teodóra rendező.

Mivel lehet igazán megfogni a gyerekek figyelmét egy mesebalett esetében? 

Úgy gondolom, hogy ez nagyon összetett feladat. A színpadképnek, a jelmezeknek, a zenéknek, és a táncnak egyaránt mesélnie kell. Arra kell törekedni, hogy a történet minél érthetőbb legyen. Ügyelni kell a játékosságra, a humorra, a kedves figurák és a negatív karakterek arányos megjelenítésére. Fontos, hogy átmenjen a mese üzenete, vagyis a tanulsága. Minden szereplőnek egyéniséget kell adni személyre és karakterre szabott mozgásanyaggal. Könnyedén követhető és szórakoztató mesét szeretnék, jól megkülönböztethető színes karakterekkel. Bízom benne, hogy sikerül megragadni és lekötni a kis nézőim figyelmét és a gyerekek az előadás minden pillanatát élvezni fogják. – válaszolta Molnár Zsolt koreográfus.  

Miben lesz más ez a produkció? 

A már említett balett-termi kezdés mellett a mesében eddig nem ismert új figurák is megjelennek és megelevenedik az erdő is. A nagymama mókás lesz, a farkasunk rendkívül rafinált, de természetesen nálunk is elnyeri méltó büntetését. A gyermekeknek szóló előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság.  Táncművészeink remek karakterábrázolók, így biztosan el fogják varázsolni játékukkal a közönséget. – emelte ki a rendező.  

Ez az első egész estés koreográfiád. Milyen érzés volt, mikor megkaptad a lehetőséget?

Fantasztikus! Nagyon boldog voltam és izgatott, de bevallom, hogy egy kicsit meg is ijedtem a feladattól. Nagyjából 10 évvel ezelőtt ütött szöget a fejemben, hogy egyszer szeretnék a Pécsi Balettnek koreografálni, de azt nem gondoltam volna, hogy el is jutok idáig. Ez csodálatos dolog számomra! 2016 óta három egyfelvonásos koreográfiát készíthettem a társulatnak. Eddigi pályám legnagyobb kihívása azonban ennek a darabnak az elkészítése. Igyekszem felnőni a feladathoz és a Pécsi Balett nevéhez és minőségéhez méltó előadást létrehozni. Még egyszer köszönöm a lehetőséget Uhrik Dórának és Vincze Balázsnak! – összegezte Molnár Zsolt.

A Piroska és a farkas alkotói:

Zeneszerző, zenei szerkesztő: Riederauer Richárd 
Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Julcsi
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
Koreográfus: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Rendező: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész

Címszereplők: 

Piroska: Frank Edina / Karin Iwata
Farkas: Koncz Péter / Varga Máté

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

JEGYVÁSÁRLÁS 
 


A produkció a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.


Előadásaink forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.



A plakát KEDVES LUCA, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2.a osztályos tanulója rajzának felhasználásával készült. | Grafika: Sándor Zsolt.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs