Faust, az elkárhozott a tánc világnapján Budapesten!

Faust, az elkárhozott a tánc világnapján Budapesten!
A Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös Tánc világnapi gálaestjén a díjátadót követően bemutatjuk monumentális táncdrámánkat a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán!

1983 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját”. A Magyar Táncművészek Szövetsége – a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve – már hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében kerülnek átadásra a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán Alapítvány, és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására is. A gálaesten, a díjátadásokat követően – többek között, „2023 legjobb alkotója” díját elnyert koreográfus előadása kerül bemutatásra.

Dubrovay László Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze: Faust, az elkárhozott című nagyívű alkotása látványos színpadképpel és jól követhető cselekménnyel elevenedik meg táncművészeink szenvedélyes előadásában Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész rendezésében és koreográfiájával, Molnár Zsuzsa jelmezeivel és díszletében. A Goethe remekművének ihletésére készült dinamikus és expresszív produkció a zene, a tánc és az irodalom rajongói számára egyaránt igazi csemegét ígér. 

JEGYEK

Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész ajánló gondolatai:

„Szívből ajánlom ezt az egészen különleges látványvilágú, lenyűgöző előadást. Nehéz témája és megrendítő mondanivalója ellenére könnyen befogadható, mert nagyon kifejező és szenvedélyes. Dubrovay László kompozíciója gyönyörű és dallamos, mely csodálatos összhangban van Vincze Balázs koreográfusi víziójával és Molnár Zsuzsa színpadképével, jelmezeivel. A Pécsi Balett táncművészeinek tánctechnikai és előadóművészi teljesítménye - szerénytelenség nélkül és nagy büszkeséggel mondhatom - nagyon magas színvonalú. 
A tánc a legősibb kifejezésmódunk. Jöjjenek, higgyék el, nem kell érteni hozzá, csak érezni kell!”

Zeneszerző: Dubrovay László Kossuth-díjas, Erkel-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Molnár Zsuzsa, Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas, Kovács Zsuzsanna
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész

Faust: Molnár Zsolt Harangozó-díjas | Mefisztó: Koncz Péter


A Faust, az elkárhozott 2024- április 29-i előadása a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg a Nemzeti Táncszínházban.


A mű a 2023/24-es évadban a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán.


Az előadás ősbemutatója a Müpa szervezésében valósult meg 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
Felvételről közreműködik a Szent István Filharmonikusok, vezényel Záborszky Kálmán Kossuth- és Liszt-díjas Kiváló művész


Fotó: Rajnai Richárd


A Faust, az elkárhozott című táncdráma felújítását és a Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Köszönjük!

 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs