Jön: A diótörő!!

Jön: A diótörő!!
A Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok és a Bóbita Bábszínház karácsonyi varázslata december 22-én és 23-án, összesen 3 alkalommal látható a Kodály Központban!

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állítja színpadra a nagy klasszikust, A diótörőt, a felemelő atmoszférájú pécsi Kodály Központban. Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain, generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi - bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

Fantasztikus lehetőség előtt áll a Pécsi Balett társulata és a város közönsége, először lesz látható és hallható e mű a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretével. És hogy még izgalmasabb legyen ez a vállalkozás, a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás tevőleges résztvevőjeként lesz jelen a produkcióban. A kezében lévő Diótörő bábbal segíti a nézőket. Előadásunk nem kíván aktualizálni, hiszen A diótörőnek pont a varázslatos karácsonyi álom a lényege.

Az előadás rendezője Böhm György Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas dramaturg-rendező, a koreográfus Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a díszlettervező Michac Gábor, a jelmeztervező Rományi Nóra, a koreográfus asszisztense Kovács Zsuzsanna és Vincze Brigitta. Közreműködik a Pécsi Balett, Czéh Dániel bábszínész, a Pannon Filharmonikusok, vezényel Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere.

A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és Bóbita Bábszínház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg 2021 decemberében a Kodály Központban.


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs