Kiss Julcsit kérdeztük...

Kiss Julcsit kérdeztük...
aki most a Piroska és a farkas kreatív díszletén és beszédes jelmezein dolgozik Molnár Zsolt koreográfus és Uhrik Teodóra rendező partnereként...

Kiss Julcsi 2008 óta számos alkalommal, sokféle produkcióhoz tervezett jelmezt és/vagy díszletet a Pécsi Balett számára. Olyan koreográfusokkal dolgozott együtt nagy sikerrel, mint Cameron McMillan, Zachár Lóránd és Vincze Balázs, aki több ízben kérte fel alkotótársnak. Most a Piroska és a farkas kreatív díszletén és beszédes jelmezein dolgozik Molnár Zsolt koreográfus és Uhrik Teodóra rendező partnereként.
Kicsit kérdezősködtünk....

Nem először dolgozol együtt a Pécsi Balett társulattal, de első alkalommal tervezel számukra mesebaletthez jelmezeket és díszletet. Miben különbözik egy ilyen feladat az eddigiekhez képest? Legutóbb például a Rómeó és Júlia jelmezeit álmodtad meg.

Nagyon hálás vagyok a felkérésért, egy régi vágyam valósul meg, hogy gyermekeknek szóló produkcióhoz tervezhetek díszletet és jelmezeket. Nagy felelősség kicsiknek színházi előadást készíteni, igyekszem élettel teli és harmonikus útmutatót nyújtani számukra.

Több helyszínen játszódik a cselekmény. Ez alapján a díszlet is változik majd?

Szűkös tér és időbeli kereteink vannak a változásokra, de ezek elengedhetetlenek a történet könnyen követhetősége miatt. A díszletben négy különböző helyszínt fogunk megjeleníteni.

A Piroska és a farkas mindenki által ismert történet, a Pécsi Balett változata egy picit más. Ez a jelmezek szempontjából mit jelent?

Az előadás során láthat majd a néző klasszikus illetve modern technikára alapuló táncot, reális és mesebeli figurákat. Nagyon széles skálán mozog a történet, ennek megfelelően színes palettát vonultatunk fel a jelmezek terén is.

Hét darabban voltál már alkotótárs, jól ismered a pécsi társulatot, milyen velük dolgozni?

Évről-évre jó viszontlátni a társulatot, mindig segítőkészek, ami az együttműködést illeti. A munkafolyamat végén nagyon hálásak a közös munkáért, ami mindig örömmel tölt el.


Piroska és a farkas (koreográfus: Molnár Zsolt, rendező: Uhrik Teodóra | 2020) díszlet- és jelmeztervező
Rómeó és Júlia (koreográfus: Vincze Balázs | 2018) jelmeztervező
Hullámzó talaj (koreográfus: Zachár Lóránd | 2014) jelmeztervező
Beszélj hozzám (koreográfus: Cameron McMillan | 2014) jelmeztervező
A Jó, a Rossz és a (Csúf) Colos (koreográfus: Vincze Balázs, rendező: Vidákovics Szláven | 2013) díszlet- és jelmeztervező
Lisztmánia (koreográfus: Zachár Lóránd | 2012) díszlet- és jelmeztervező
Bonyodalmas balkáni lakodalmas (koreográfus: Zachár Lóránd | 2012) díszlet- és jelmeztervező
Bolero (koreográfus: Vincze Balázs | 2008) jelmeztervező

Fenti kép: Bonyodalmas balkáni lakodalmas, fotó: Körtvélyesi László

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs