Készülőben - Kozarics Viktort kérdeztük

Készülőben - Kozarics Viktort kérdeztük
Kozarics Viktor 2017 óta tervez főként esküvői és alkalmi ruhákat, de a divat területén már több mint 10 éve tevékenykedik! A jelmeztervezés és készítés különös helyet foglal el a szívében, és pezsgést hoz a mindennapjaiba.

A Pécsi Balett idén ünnepli fennállásának 60. évét. Egészen hihetetlen szám ez egy táncegyüttes életében! Lássuk, hogy a gálaestre készülő darab alkotójaként, hogyan éli meg ezt az időszakot a jelmeztervező. Kozarics Viktort Vincze Brigitta kérdezte.

Hogyan éled meg ezt az új kihívást?

Korábban már volt lehetőségen két nagyobb színpadi előadás jelmez- és díszlettervezésében és kivitelezésében részt venni, így nem idegen a feladat. Mondhatom, hogy szeretem ezt a műfajt! Érdekes kihívásokkal teli, és akár elrugaszkodhatok a földtől, néha 2 méterre is. Ez a produkció teljesen új kihívás, hisz most nagyobb mértékben szabad kezet kaptam, és kevesebb iránymutatást, ez nagyon jó, de néha ijesztő is tud lenni. A darab kevésbé stílushoz és korhoz kötött, más szempontok szerint kell gondolkozzak! Rendkívül szeretem a kihívásokat!

Rögtön egy hullámhosszon voltatok az alkotókkal?

Az első találkozóm a koreográfus munkatársával, Vincze Balázzsal egybe esett a megismerkedésünkkel is. Rögtön körvonalazta nekem a vízióját, de jelezte hogy nem szeretné a kezemet megkötni. Ezt követett pár újabb találkozó, már rajzokkal, anyagokkal, színekkel. Mivel elég széles skálán mozogtak az elképzeléseim, így kértem, hogy segítsen, melyik vonulatot támogatják, hozzám/hozzájuk mi áll közel. A koreográfussal való találkozó is jól sikerült, rögtön létrejött az összhang.
A balett speciális a jelmez szempontjából, mert a tánc-mozgás miatt nem mindent lehet, vagy nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk.

Mik inspiráltak? 

Hitetetlen sok dolog villant be, és próbáltam pár támpontot szabni magamnak. Az emberi izomzat kiemelése fontos vonal volt, na meg a színek. Leginkább egy kis korrajzot próbálok a munkámba belevinni, és fontos az egyén, a személy, a megszemélyesítés. Szerencsére egy korábbi fotózás alkalmával megismerhettem a táncosok nagy részét. A személyes kapcsolat és a saját stílusuk meghatározása számomra így könnyebb. Színekben a testszínek fogtak meg, és fontosnak tartom, hogy a mondanivalót jól megtámogassa és kiemelje a jelmez.

Különleges és egyedi alkotások jellemeznek, a saját stílusjegyeid megjelennek majd a jelmezeken is?

Az első és a második megbeszélésünk alkalmával, ezt az alkotók külön kérték is. Nem is tudnám megkerülni magamat! Ez esetben pedig a darab engedi is, hogy a névjegyemet ott hagyjam a jelmezekben. Fontos mindez mellett, hogy ne engem vegyenek először észre, hanem a mondandót támogassa a jelmez. Ez az elsődleges szempont. Azért nyilván örülni fogok, ha bizonyos stílusjegyeket észrevesz majd a közönség. Nagyon egyedi a produkció, így szárnyalhat a fantáziám.
 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs