CARMEN 80!

CARMEN 80!
Ma (2024. 03. 11-én) este lesz a 80. Carmen előadásunk!

A produkció bemutatója 2014-ben volt. A címszerepet Ujvári Katalin Harangozó-díjas magántáncosunk alakította a pécsi és budapesti premieren, majd az azt követő előadásokon, összesen 67 alkalommal.

„Carmen szerepében, olyan karaktert kellett megformálnom, aki romboló hatást mér környezetére. Igazi ösztönember, akit tettei elkövetésére nem tudatos rossz szándék vezérel, csupán szenvedélyes érzelmei irányítják, és észre sem veszi, micsoda problémákat generál maga körül. Első drámai főszerepemről lévén szó, nem volt könnyű feladat egy olyan nő bőrébe bújni a színpadon, aki a valódi személyiségemtől nagyban különbözik. 
Bár temperamentumával, tüzes és vad érzelmi világával könnyen tudtam azonosulni, felelőtlenségének és kiszámíthatatlanságának életre keltése nagyobb kihívást jelentett. A karakter felépítése inkább lelkileg volt megterhelő számomra, mert megijedtem attól, hogy Carmen negatív tulajdonságai engem is nagyban jellemeznek. A későbbiekben sikerült túllendülni ezeken a nehézségeken és könnyen tudtam leválasztani magamról Carmen személyiségét. Úgy érzem a karakter sikeres megformálása nagyban határozta meg későbbi szerepeim alakulását, ezért az egyik legkedvesebb számomra. Igazán hálás vagyok érte. Kicsit a gyermekemnek érzem...”
- mondta el Katalin.

2020-ban Karin Iwata magántáncosunk vette át a címszerepet, ma este lesz a 13. alkalom, hogy Carmen jelmezét ölti magára.


„Nagyon hálás vagyok, hogy én táncolhatom Carment a 80. előadáson. Ujvári Katalintól vettem át a szerepet, aki nagyon sokat segített. Az eddigi legnehezebb feladatom tánctechnikailag és a karakterformálás szempontjából is. Bár sosem vagyok magammal teljesen elégedett, de úgy érzem, rengeteget fejlődtem. Remélem, hogy minden nézőnek különleges élményt nyújt a Pécsi Balett előadása ma este a Nemzeti Táncszínházban.” -mondta el Karin.

Érdekesség, hogy Karin életében először üres nézőtér előtt táncolt, a pandémia miatti lezárások következtében. A Nemzeti Táncszínház rögzítette akkor az előadást a Müpában 2020. decemberében, majd 2021. januárjában online sugározták a felvételt. A közönség először 2021. decemberében láthatta őt Carmenként a Müpa Fesztivál Színházában.



Előadásfotó Ujvári Katalinról (fent) 2014: Körtvélyesi László
Előadásfotó Karin Iwatáról 2022: Rajnai Richárd


A budapesti bemutató és az azt követő budapesti előadások a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósultak és valósulnak meg. 


A Carmen felújítását 2022-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Előadásaink forgalmazását a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs