Rómeó és Júlia

Rómeó és Júlia

2023-as németországi turnénkat a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja. Köszönjük!

Örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetében. A fellobbanó kamaszszerelem, mely katartikus véget ér, megszólít, tükröt tart és önértékelésre késztet. Mértékletességre és önfegyelemre, egymás elfogadására és a gyűlölet kioltására tanít. Előadásunk a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi. Vajon valódi megbékélést hoz a két fiatal halála? Kibékíthető a kibékíthetetlen?

Vincze Balázs szenvedélyes és dinamikus táncnyelve kelti új életre William Shakespeare szerelmespárjának meséjét. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodik. A társulat alapfilozófiája – egyúttal sikereinek kiemelendő alkotóeleme –, hogy a koreográfiák a nagy klasszikusok mellett főként kortárs zeneszerzők műveire készülnek. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét - klasszikus inspirációkra - Riederauer Richárd írta. Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a célunk, hogy megérintsük a nézők szívét és elgondolkodtassunk.


Balett két részben
Az előadás időtartama 2×40 perc.
Bemutató: 2018. szeptember 14. – Pécsi Nemzeti Színház, nagyszínház
A XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása.
Budapesti bemutató: 2018. október 2. Müpa Budapest, Fesztivál Színház


A produkció a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
A XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.


A budapesti bemutató és az azt követő előadások a Müpában és a Nemzeti Táncszínházban a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósulnak meg. 


Előadásaink forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A Pécsi Balett előadásainak forgalmazása szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.


Mészáros B. Endre | bama.hu | 2018. 09. 23.

"Jó volt pécsinek lenni múlt pénteken, a nyitónapon a XII. Nemzetközi Tánctalálkozón, mert a Pécsi Balett Rómeó és Júlia előadása nagyon rendben volt. A két fiatal főszereplő hátborzongató módon hozta az ifjú szerelmesek érzelmi rezdüléseit, a nőiesség rejtelmeit és a férfierő és ügyesség ébredését, s mindezt lenyűgöző XXI. századi környezetben."


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs