Hófehérke és a hét törpe

Hófehérke és a hét törpe

- mesebalett egy részben -

Hófehérke és a hét törpe most közkívánatra visszatérnek a Pécsi Nemzeti Színházba a 2023/24-es évadban.

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. Kiemelt feladatunknak tekintjük a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaink célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság. Táncművészek kivételes karakterábrázoló tehetségükkel varázsolják el a nézőket, legyenek kicsik vagy nagyok. Vincze Balázs rendező-koreográfus többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt. 

„Hófehérke és a hét törpe történetének rengeteg változata létezik. A mi táncszínházi változatunk követi az eredeti mesei szálat, de amit a Grimm testvérek megírtak, az a mozgásművészet eszközeivel, annak a szabályai szerint kel életre a színpadon. A munka legnehezebb része az volt, hogy oly módon tudjunk megjeleníteni bizonyos emberi viszonylatokat (például a királynőnek Hófehérke iránt érzett gyűlöletét), hogy az egy óvodás számára is egyértelmű legyen. Az előadás két koreográfusa, Czebe Tünde és Vincze Balázs fiatalos, lendületes és rendkívül szellemes tánc- és mozgásvilágot teremtett Riederauer Richárd muzsikájára. Nekem rendezőként elsősorban az volt a feladatom, hogy a színpadi történések működésére figyeljek, arra, mennyi időt kell hagyni egy szituációra, hogy azt a néző megértse, s mikor vezethetjük át a tekintetét, a figyelmét a következő történésre. Ha ugyanis siettetjük, nem fogja érteni, amit lát, ha viszont elnyújtjuk, akkor unalmas lesz. 

Óvodástól nyugdíjasig, a család minden tagját szeretettel várjuk mesebalettünkre! A gyermekeket lenyűgözi, az őket kísérő felnőtteket szórakoztatja majd az előadás. Látványos, színes, mozgalmas, kedves és érthető, egy felvonásban, 55-60 percben. Nem hét elgyötört, hanem hét lendületes, vicces törpe lép színpadra, valamint sok-sok bájos erdei állat: mókus, nyuszi, katica és medve is, és természetesen a gyönyörű Hófehérke itt is megtalálja boldogságát csinos hercege oldalán.
Arra törekszünk, hogy kicsik és nagyok egyaránt örömüket leljék az előadásban, és talán akad, aki épp e mesebaletten keresztül szereti meg a színházat. Olyan ez, mint egy apró injekció: ha hatásos, akkor egy életre szól!”

Uhrik Teodóra rendező

Volt egyszer egy gyönyörű hercegnő, akinek pokollá tette életét féltékeny mostohája, a királynő. A királyi kastélyból elűzött Hófehérke szerencsére hamar otthont talál az erdő mélyén lakó hét kedves törpe házikójában. A gonosz mostoha csalárd bűbájjal és mágikus praktikákkal próbálja Hófehérkét félreállítani útjából, de a jósors különös fordulatával Hófehérke megmenekül és a mese boldog véget ér... 
A humorral átszőtt táncjátékot egyaránt ajánljuk gyermekeknek, felnőtteknek. 


Bemutató: 2023. november 18. 15.00 Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház
A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg a 2023/24-es évadban.


A Hófehérke és a hét törpe 2018-ban Győrben, a XIV. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett IV. Gyermek Táncfesztiválon Arany Bab-díjat kapott, a gyermekek által legjobbnak ítélt előadásként.


Az eredeti bemutató időpontja: 2011. április 16. | Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház
Budapesti bemutató: 2012. február 29. | Müpa Budapest


Az előadás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta 2011-ben.

 


A budapesti bemutató és az azt követő előadások a Müpában és 2018-ban Kaposváron a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósultak meg. 

Előadásaink forgalmazását a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

  


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs