A diótörő - karácsonyi varázslat

A diótörő - karácsonyi varázslat

Zene, tánc és mese egy estén

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állította színpadra a nagy klasszikust, A diótörőt a felemelő atmoszférájú pécsi Kodály Központban. Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balettszínpadainak állandó és megunhatatlan darabja, mely nem csak Pécs, hanem a régió, az ide érkező vendégek közkedvelt karácsonyt megelőző családi programja 2021 óta. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. Ezt az alkotók a produkció címével is hangsúlyozzák:

A diótörő – karácsonyi varázslat
Zene, tánc és mese egy estén

És hogy még izgalmasabb legyen ez a vállalkozás, Czéh Dániel bábművész az előadás tevőleges résztvevőjeként van jelen a produkcióban: a kezében lévő Diótörő bábbal segíti a nézőket.

Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain, generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos. A történet alapjául E. T. A. Hoffmann Diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

Előadásunk nem kíván aktualizálni, hiszen A diótörőnek pont a varázslatos karácsonyi álom a lényege. 

A produkció a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és Bóbita Bábszínház koprodukciójában, a KIM és az NKA támogatásával valósult meg.

 

Az előadás időtartama: kb. 80 perc egy részben, szünet nélkül


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs