Lúdas Matyi

Lúdas Matyi

Mesebalett egy részben

Avagy a felnőtté válás útja.
Hogyan lesz a gyermekből- a becsületéért kiálló, az igazságért harcoló, humorral és értelemmel tanító példamutató Férfi? Lúdas Matyi karaktere, életrevaló furfangos ereje méltán vívja ki közel két évszázados töretlen szimpátiáját. Kinek szíve gyermekien tiszta, vele érez, s drukkol nagyon, hogy a világ erkölcsi rendje helyreálljon.

Bemutató: 2022. február 12. 17.00 Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. Kiemelt feladatunknak tekintettük eddig is a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaink célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Lúdas Matyi története a tánc nyelvén megjelenítve valódi kuriózum, Fazekas Mihály elbeszélő költeménye a magyar irodalom egyik gyöngyszeme. A gyermekeknek szóló előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság; a célunk most is az, hogy elvarázsoljuk a kis közönséget. Lúdas Matyi tanulságos és szórakoztató története erre kitűnő inspirációt, alapanyagot ad. 

Vincze Balázs rendező-koreográfusként kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt. Koreográfusi ambíciókkal is rendelkező kitűnő szólistáink, Molnár Zsolt és Szabó Márton nem először vesznek részt a kreatív alkotófolyamatban. Legutóbb az ÁdámÉva c. táncszínházi előadásunkban mutatták meg sajátos táncnyelvüket, koreográfiai tehetségüket, kivételes együttműködési képességüket. A Pécsi Balett táncművészei kiemelkedő tánctudásuk mellett egyedi karakteralakítási képességgel rendelkeznek, így méltó módon képesek a táncművészet népszerűsítésére, az ifjúság színházi nevelésére, a tánc speciális, mindenki által érthető nyelvén. 

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg. 

                                                                                                                         

 

 

 

 

 

 


< vissza

Támogatók:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft. Magyar Művészeti Akadémia

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs