Faust, az elkárhozott

Faust, az elkárhozott

- táncdráma két részben - 

Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész: Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg 2016-ban a Müpában. A Goethe remekművének ihletésére készült nagyszabású produkció a 2023/24-es évadban debütált a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Dubrovay László csodálatos és magával ragadó zeneműve látványos színpadképpel és jól követhető cselekménnyel elevenedik meg a Pécsi Balett táncművészeinek szenvedélyes előadásában Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész rendezésében és koreográfiájával, Molnár Zsuzsa jelmezeivel és díszletében. A lenyűgöző produkció igazi csemege a zene, a tánc és az irodalom rajongói számára egyaránt.

"Az előadás minden várakozásomat felülmúlta."

„Amikor megtudtam, hogy a Pécsi Nemzeti Színház műsorára tűzte a Faust, az elkárhozott c. táncdrámámat, izgatottan vártam a bemutató időpontját. Ugyan a mű elhangzott 2016-ban a MÜPA-ban és a pécsi Kodály Központban, amire 22 évet vártam, de az igazi színházi bemutató most volt 2023-ban.
A színpadi cselekmény és a zene a színházi térbe koncentrálódott, így sokkal hatásosabb lett a sokféle művészeti kifejezési eszköz céltudatos használatával.
A táncosok a tánccal, színészi játékkal, arcmimikával, teljes szívükkel-lelkükkel, emberi mivoltukkal mindent megtesznek a mű mondanivalójának megjelenítéséért. Vincze Balázs koreográfiája, a színpadi díszletek, jelmezek, világítás-és hangtechnika kitűnően szolgálják Goethe örökérvényű gondolatait. 
Az eredmény döbbenetes élmény, aktualitása a tánc nyelvén is tökéletesen megmutatkozik. 
Így az előadás minden várakozásomat felülmúlta. 

Boldog vagyok, hogy egy ilyen minőségű előadás született!
Ilyen színházi élményről csak álmodozhattam 27 évig, de megérte kivárni.
Kívánom, hogy a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett minden évben hasonló színházi élménnyel ajándékozza meg a közönséget!”

Dubrovay László Kossuth-díjas, Erkel-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze


Bemutató: 2023. szeptember 16. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház
A produkció a 2023/24-es évadban a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében jön létre.
 

A Faust, az elkárhozott című táncdráma felújítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Köszönjük!

 Nagy megtiszteltetés és felelősség egy kortárs zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni. Dubrovay László Faustja monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható. Ez bizonyos szempontból segített, de ugyanakkor extra feladat elé is állított, hiszen a saját elképzeléseimet úgy kellett összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon. A Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos alkalommal dolgoztam már én is kortárs szerzővel, csakhogy akkor a koreográfiai folyamat részeként íródott a zene. Most nem én diktáltam, de örömmel léptem be Laci bácsi világába, mert hihetetlenül izgalmas, szenvedélyes és dinamikus. Személyisége legalább annyira inspirált, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása. Óriási öröm számomra, hogy ezt a nagyszabású táncdrámát anyaszínházunk, a Pécsi Nemzeti Színház közönsége is megtekintheti a 2023/24-es évadban.”
Vincze Balázs rendező-koreográfus

„Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. De egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? Erre a kérdésre válaszol a táncdráma.
Zenéje az elmúlt 70 év egyik legnagyobb szabású eredeti balett-kompozíciója. A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus-és mozdulat gazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével együtt a harmonikus színpadi megvalósítást.”

Dubrovay László zeneszerző


Az ősbemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg 2016. április 22-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
A Zuglói Filharmóniát támogatta és ezáltal a 2017. március 31-i pécsi bemutató megvalósítását lehetővé tette az EMMI, az NKA és az MMA.

 


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs