H-ARCOK

H-ARCOK

Hullámzó talaj

A vég nélküli térben mozgó testek vibrálása szakadatlan dinamizmussal hálózza be a külső és belső végtelen valóságát. Nincsen megnyugvás, nincs szünet, csak az állandósággal való azonosulás. Kérdésektől és válaszoktól mentes mozdulatok hullámzása tölti meg az elme és a tér bonyolult, vagy éppen egyszerűségében letisztult világát. A fizikalitás szellemisége meghatározó túlsúllyal nyomja bélyegét a táncdarabra, melynek nyomán néhol beleremeg, meginog, hullámzik, vagy éppen mint a testek lelke ellebeg a föld. –Zachár Lóránd

Beszélj hozzám

A tánc egyetemes nyelv. Feltehetőleg azért, mert a test az érzelmek és az emberi kapcsolatok finomságait oly módon tudja kommunikálni, amire a szavak képtelenek, így a szavak valójában csak másodlagos értelmezések. A testbeszéd ösztönös és gyakran az érzelmek első megnyilvánulásaként mûködő. Alkotói folyamatomnak központi eleme a mozgásnyelv fejlesztése és átformálása. Munkám kiindulópontja a táncosok egymás közti és a közönséggel való kommunikációs nyelvének fejlesztése, mely segít elmélyíteni koreográfiai „vizsgálódásomat” a Pécsi Balett táncművészeivel.
A nyelvi határok és a hatékony kommunikációs eszközök megkeresése jelentős tényezője volt előző pécsi koreográfiám, „A Jó és a Rossz kertjében” munkafolyamatának is. Célom, újra felfedezni ezeket a fogalmakat ugyanazokkal a táncmûvészekkel, most már a tiszta tánc keretein belül.
Cameron McMillan


100% tánc kétszer egy felvonásban
Az est címe: H-ARCOK
A bemutató időpontja: 2014. február 7. | Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház
Budapesti bemutató: 2014. február 14. | Nemzeti Táncszínház

Hullámzó talaj - koreográfus: Zachár Lóránd
Beszélj hozzám - koreográfus: Cameron McMillan

Zachár Lóránd és Cameron McMillan nemzetközileg elismert progresszív alkotók. Különleges és dinamikus mozgásnyelvû vadonatúj koreográfiáikban a testben rejlő kommunikációs lehetőségek és erők kerülnek előtérbe. Kérdésektől és válaszoktól mentes mozdulatok, tiszta tánc, lebegés száz fokon, 100%-ban.

Gyere lebegj velünk! Move!


Az előadás megvalósítását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap

Fotó: Körtvélyesi László, Mihály László


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs