Carmina Burana

Carmina Burana

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis csodás kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra. Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a pécsi közönség, ill. a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát. Vincze munkáit mindig a társulat inspirálja, rendszerint a karakterekből indul ki. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége teszi egyedivé és sajátossá a társulat minden produkcióját. Ez a siker kulcsa, melynek eredményeként Vincze koreográfiáit folyamatos telt házakkal játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban, a Nemzeti Táncszínházban valamint a Müpában, országszerte és külföldön egyaránt.


Az előadások 2023-ban és 2024-ben, a Müpa Budapest Fesztivál Színházában, a Müpa szervezésében valósulnak meg.


Balett egy részben
Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.
Az előadás időtartama 70 perc 
Bemutató: 2019. szeptember 13. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház
A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása.
Budapesti bemutató: 2019. november 2. 19.00 Müpa - a Nemzeti Táncszínház szervezésében


AJÁNLÓ:

„Évek óta figyelemmel kísérem a Pécsi Balett hazai és nemzetközi szempontból is egyedülálló hagyományokkal bíró munkásságát és Vincze Balázs kitűnő alkotásait. Izgalommal várom legújabb előadását, melyet Carl Orff jól ismert, a középkor játékosságát megidéző izgalmas zenéjére készít. A Carmina Burana már sokféle megközelítésből került színpadra, ám ezúttal egy újfajta értelmezésben mutatja be a Pécsi Balett, mely az emberi jövőről szól, a Társulatot mindig jellemző sodró lendületű, mély átélésű, egyedi táncnyelven. Szeretettel ajánlom mindannyiunknak!”

Lengvárszky Attila a Pécsi Tudományegyetem rektori kabinetvezetője, oktatási igazgatója


A produkció a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

    

 


A budapesti bemutató és az azt követő előadások a Müpában 2019 - 2022 között a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósultak meg. 


Előadásaink forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A Pécsi Balett előadásainak forgalmazása szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs