ÁdámÉva

ÁdámÉva

táncszínházi előadás, ősbemutató

Eredetünkben egyek voltunk, a teremtett világban egységre vágyik Mindenki.

1945-ben Egyiptomban, Nag Hammádi mellett rossz állapotú ősrégi tekercseket találtak, melyek töredékesek és csekély terjedelműek. Ezek a gnosztikusok által feljegyzett írások talán az egyetlen átfogó leírásai az emberiség és a Föld eredetének. A Szófia-mítosz a mitológiák és mítoszok közül talán a legeltitkoltabb története a gnosztikusok tanításainak és a kereszténység előtti pogány misztériumoknak.
Kilenc - egymástól időben és térben független - képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként. Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, fél-elembe taszított emberiség. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában - az írott történelem eseményein keresztül.
Az előadás üzenete: a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét a szeretetben való létezés tudja csak közvetíteni.

Az előadást Fodor Antalnak ajánljuk.

Budapesti bemutató: 2021. június 26. 19.00 Nemzeti Táncszínház
Pécsi bemutató: 2021. november 13. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.
Az előadás budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban közös programként valósult meg.

 

 


Előadásaink forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs