Vasarely-etűdök

Vasarely-etűdök

A 60 éves Pécsi Balett jubileumi bemutatója 

Az előadás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében, a Pécsi Balettel közös programként valósult meg.

A Pécsi Balett megalapításának 60. évfordulójára egy olyan produkcióval készültünk, mely a társművészeteket segítségül hívva Victor Vasarely műveire épül, ill. belőlük inspirálódik.
A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében valósult meg a nagyszínpadi balett Vasarely-etűdök címmel a Müpa Fesztivál Színházában, melyet a közönség 2021. május 28-án online tekinthetett meg a Müpa felületein. 
Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezetője meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének, a Vasarely-etűdöket ő álmodta színpadra rendező-koreográfusként. A díszlet- és a jelmeztervező két fiatal, progresszív, a színházi életben elismert alkotó, a jelmeztervező: Nagy Fruzsina, a díszlettervező: Cziegler Balázs. A zeneszerző Riederauer Richárd, aki klasszikus inspirációkra készítette el az előadás eredeti zenei anyagát. 

Az alkotók egy kiállítás kontextusába helyezték a balettet. A kiállítás képei ihletet adó forrásként meghatározzák a jelenetek hangulatát, a zenei anyagot, a karaktereket és azok viszonyait, a tánc dinamikáját, a jelmezek, a kellékek és díszletelemek szín- és formavilágát, a színpadképet. A műalkotások életre kelnek.

Mi az értelme a művészetnek? Mi tesz maradandóvá és élővé egy műalkotást?  Vajon a mű életben tartja a művészt is? A pillanat művészete az izgalmasabb, vagy az örökkévalóságé? Lehet különbséget tenni? Miben rejlik a tánc, a zene és a képzőművészet lélekre ható ereje? Mi a közös kapcsolódási pont? A művészet örök? Lehet nélküle élni? 

Ebben az alkotó- és előadóművészek számára rendkívül szürreális, kilátástalan helyzetben, amibe a koronavírus-járvány taszította a világot, Victor Vasarely zseniális műalkotásai ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel szólították meg az alkotókat. A társművészetek bevonásával létrehozott nagyszabású, a Pécsi Balett történetében egyedülálló látványvilágú produkció reményt adó választ nyújthat mindannyiunknak.

Ez az első alkalom a pályámon, hogy nem a zene inspirálta a koreográfiát és nem vezeti klasszikus cselekményszál a kreatív folyamatot. Alkotótársaimmal együtt mindannyian Victor Vasarely fantasztikus erejű festményeiből indultunk ki, ezek a képek alakították a zene lüktetését, a koreográfia dinamikáját, a teret, a kellékeket, a jelmezeket, a látványt. Magam is meglepődtem, mennyire élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei. Néztem, néztem őket és egyszerűen beszippantottak, aztán megelevenedtek és ritmust, lépéseket, jeleneteket diktáltak. Minden etűd egy újabb vízió. Furcsa, de kicsit úgy érzem, mintha beléptem volna Vasarely műveibe. Hálás vagyok ezért a találkozásért.” 
Vincze Balázs rendező-koreográfus

Pécsi alkotóműhelyként fontosnak tartjuk, hogy Vasarely szülővárosa megjelenjen jubileumi előadásunkban, ezért elsősorban a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményében található műalkotások kerültek felhasználásra, ill. adták az inspirációt az előadás vizualitásához. 

Köszönjük a Pécsi Janus Pannonius Múzeum / Vasarely Múzeum és a Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence) együttműködését!


Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

 


Előadásaink forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs