Szarka Tamás és zenekara: Kézfogás 2020 | Pécsi Balett: Carmen

Szarka Tamás és zenekara: Kézfogás 2020 | Pécsi Balett: Carmen

Csibészek a csibészekért - jótékonysági gálaest a csíksomlyói árvaházak javára

Szarka Tamás és zenekara közel 2 év után tér vissza Pécsre, vendégük: Keresztes Ildikó. 
A Pécsi Balett emblematikus Carmen előadása először látható a Kodály Központ színpadán.

Az est fővédnöke Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Házigazdák: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett ügyvezetője és Szécsi Máté operaénekes, az est megálmodója, aki már 20 esztendeje szervezi a csíksomlyói árva gyermekek számára a koncerteket és az adomány-utakat.


1. rész: Szarka Tamás és zenekara: Kézfogás 2020 - vendég: Keresztes Ildikó

Koncert a nemzeti összetartozás éve jegyében

Szarka Tamás Kézfogás 2020 című koncert-sorozatával emlékezünk a 100 éve aláírt trianoni békeszerződésre, de 10 éve ez nap a magyar nemzet összetartozásának ünnepe is. A hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartja össze és ez egyben megmaradásuk záloga is. A külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását. Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében és ezért fontos, hogy  erősítsük a magyarság nemzeti összetartozását.
A 2020-as évre összeállított koncertjén Szarka Tamás legismertebb szerzeményei (Tánc a hóban, Alhambra, Kézfogás) mellett, a „Sósósó“ című szólóalbuma néhány opusa és a grandiózus 2018. augusztus 20-i budapesti tűzijáték dalai is hallhatók.

Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.
Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli sikertörténet. 
Az elmúlt évtizedek alatt közel 500 dalt szerzett (a 35 éves Ghymes Együttes működése alatt eddig 27 önálló albumot jelentettek meg, melyekhez túlnyomó részt a zenéket Tamás komponálta, dalszövegeit pedig ő írta.) A 2018. augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjének és verseinek alkotója. A 30 perces, grandiózus mű szól Szent István királyunk intelmeiről, Magyarországról, annak születéséről, fennmaradásáról és a hozzá való mai viszonyunkról. Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta (A cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária). Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét. Több mint 3000 koncertet adott a világ 28 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal Al Di Meolaval.


TÁMOGATÓ: 


2. rész: Pécsi Balett: Carmen

A Pécsi Balett emblematikus előadása 6 év után tér vissza Pécsre, a Kodály Központ színpadán először látható. 

Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művészeti vezetőnk koreográfiája az elmúlt évek alatt bejárta a világot: Izraeltől, Mexikón át Oroszországig mindenütt óriási sikert aratott, de Horvátországban és Szarajevóban is elvarázsolta már a közönséget. Itthon országszerte számos helyszínen járt már a produkció, mely 2014 óta folyamatosan műsoron van a Müpa Fesztivál Színházában is, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. Ujvári Katalin Harangozó-díjas táncművészünk közel 70 alkalommal táncolta el a címszerepet ország- és világszerte, az előadást mindenütt vastaps kíséri.

„A szerep attól lesz jó, ha magunkat is beletesszük, így hozzuk össze a megformált karaktert és valódi énünket. Az első drámai szerepem Carmen volt. Ő mindig azt teszi, amit a szíve diktál, nem méri fel, hogy mekkora bajt csinált. Amikor elkezdtünk próbálni, és belehelyezkedtem a szerepbe, lelkileg kicsit összezavart: bennem is megvan ez a felelőtlenség? Aztán ezen átlendültem, és külön tudtam választani azt a személyt, akit a színpadon alakítok, és aki valóban vagyok. A 2014. évi bemutató óta belülről már teljesen más érzés a darab, még ha a mozdulatok ugyanazok is… másként táncolja az ember. Ez volt az első drámai főszerepem, és ma már mondhatom, hogy mélyen kötődik hozzám, megtaláltam benne önmagam. Igen, az elején küzdelmes volt, hiszen megpofozni valakit, aki az életben nagyon közel áll hozzám, valódi kihívás. Ennyi csodás előadás után azonban már könnyebben leválasztom önmagam Carmenről. Az előadásokon azt szeretném, ha mindenkit bűvöletbe ejtene.” - mondta el Katalin.

Legyen Ön is részese egy felejthetetlen estének a Kodály Központban, és élje át a művészekkel azt a csodálatos érzést, hogy „adni jó”!


Jegyinformáció: kodalykozpont.hu | pecsibalett.hu

Szervezők: Pécsi Balett Nonprofit Kft., Szécsi Máté


TÁMOGATÓK:

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Szent István Lovagrend  

 


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs