Spartacus 2076

Spartacus 2076

„A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” – Edmond Burke

Spartacus legendás alakja kel életre és szól a ma emberéhez a Pécsi Balett nagyszínpadi bemutatóján. A balett történet nagy-múltú előadásaihoz és a világtörténelem egyik legnagyobb rabszolgafelkeléséhez azonban csupán a főszereplő személyében kapcsolódik a Pécsi Balett új irányvonalát maximálisan követő előadás. Nem Hacsaturján zenéjére készült a koreográfia. Vincze Balázs, a Spartacus 2076 rendező-koreográfusa Riederauer Richárdot kérte fel mai, modern, a koreográfusi koncepcióhoz tökéletesen illeszkedő új kompozíció megírására.

A Spartacus 2076-ban nem a lázadás és a háború dominál. A koreográfia Spartacus emberfeletti küzdelméről és vágyairól szól. Elítélem az erőszakot, azt, ami ma az utcán történik. Ennél magasabb gondolati síkon kíván a ma emberéhez szólni az én Spartacusom. Spartacus hihetetlenül karizmatikus, erős egyéniségével képes volt több ezer emberre hatni. Hitt az élet megváltoztatásának lehetőségében, a szabadságban, abban, hogy jó ügyért harcol. Hitt magában és társaiban, a szerelemben. Nem gyilkolni akart, hanem a világot szerette volna megváltoztatni. Azt szeretném, hogy vágyainak tisztaságát és elementáris erejét látva nézőink is higgyenek abban, hogy lehet más, lehet jobb az életünk, csak rajtunk múlik, mit teszünk meg érte. A jóért harcolni mindig sokkal nagyobb küzdelem, hosszú távon gondolkodni nehezebb, de megtérül.

Hogy miért 2076? Mindenképpen szerettem volna kiemelni Spartacus figuráját a múltból, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy nem a klasszikus történetet kívánom bemutatni. Ugyanakkor a mába sem akartam helyezni, elkerülendő a felszínes aktualizálást. A távoli, de a mai fiatalság számára már nem teljesen elképzelhetetlen 2076-os jövő apokaliptikus látomásában a rossz jelenléte sokkal fenyegetőbb lehet a ma nézőjének, így Spartacus küzdelme még erőteljesebbé válhat. Ha Spartacus szelleme csak egy apró szikrát gyújt a szívünkben, akkor már volt értelme, akkor van remény, hogy a látomás nem válik valósággá.

A Pécsi Balett mindig híres volt az újításairól, folyamatosan próbálkozik új megoldásokkal, ezek között van olyan, amelyik nem honosodik meg a tánc világában, olyan is, amelyik öt-tíz év múlva válik elfogadottá és híressé. A Spartacus 2076 futurisztikus világával, határozott arculatával én is ezt a hagyományt kívánom folytatni.


A bemutató időpontja: 2007. november 23 | Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház
Budapesti bemutató: 2008. október 15. | Művészetek Palotája


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs