Pécsi Balett 60 - jubileumi est

Pécsi Balett 60 - jubileumi est

A XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása a Pécsi Nemzeti Színházban 2021. szeptember 17-én!

A Pécsi Balett hatvan éve valójában a táncművészet, ezen belül is a magyar táncos szakma sikertörténete.

A Pécsi Balett alapításának 60. éves jubileumát méltó módon szeretnénk megünnepelni: méltón az alapító, Eck Imre szellemiségéhez, az együttes sikereihez, az elmúlt 60 év alkotóihoz, az itt megfordult és jelenleg itt működő koreográfusok és táncművészek magas szintű szakmaiságához és elhivatottságához. A múlt hagyatékából, amit kötelességünk továbbvinni: a maximalizmus, a tánc, a munka iránti alázat és a folyamatos törekvés arra, hogy magunkból és szakmai tudásunkból a lehető legjobbat tudjuk nyújtani. Tesszük mindezt a hétköznapokban, a napi gyakorlatokon, a próbákon, az előadásokon, de egy jelentős évforduló alkalmából kiemelten fontos feladat a múlt és a jelen ünnepének megszervezése.

1. rész: Az iszonyat balladája - BEMUTATÓ ELŐADÁS

Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, melynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén. 

Az emberi kapcsolatok feszültségét, egymás megértésének hiányát, a hatalom lehetőségeit és az egymásra fordított figyelem eredményeként elérhető győzelmet, egy félelmektől szabadabb világ lehetőségét szeretnénk megmutatni a jelenlegi társulat táncnyelvén és karaktereivel. A koreográfiát Zachár Lóránd táncművész, koreográfus készítette, munkatársa Vincze Balázs, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, művészeti vezetője. A Pécsi Balettet mindig is jellemző nyitottság és innovatív szemlélet jegyében a jelmeztervezésre Kozarics Viktor pécsi alkotót kértük fel, akinek ez volt az első táncszínházi munkája professzionális balettegyüttessel. Szokolay Sándor örökérvényű zeneműve Vincze izgalmas színházi látásmódja, különleges színpadi víziói, Zachár sajátos világképe, dinamikus és progresszív táncnyelve, Kozarics egyedi kosztümjei, valamint a Pécsi Balett kiemelkedő tehetségű táncművészei együtt alkotják meg  Az iszonyat balladájának 21. századi változatát.

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. 

 

 

 

 

 

 

 

2. rész: Több mint balett - FILMPREMIER

A jubileum alkalmából egy dokumentumfilmet is készíttettünk, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Ebben a formában, személyes történetek bemutatásával szeretnénk közel hozni a művészt a nézőhöz, így dokumentálva a pillanat művészetét az utókornak, hogy megőrizzük a múltat a jövőnek. A Több mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészült film a Pécsi Balett 60 évén átívelő dokumentumfilm, mely a múltidézés mellett leginkább a mára koncentrál. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal balettművész “mindennapjait” mutatjuk be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk. 

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, melynek segítségével egy fantasztikus, nagyszabású emléket készíthettünk a Pécsi Balett múltjáról és jelenéről a jövő nemzedékének.

 


Fotó: Borbás Betti | A képen: Vincze Balázs művészeti vezető és Uhrik Teodóra ügyvezető

 


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs