Diamond

Diamond

„Gyémánthegyen állunk,
De zsebünkben kavicsok vannak.
Nagyon elfelejtettük, hogy angyalok voltunk,
Kövér vánkosokba tömtük fehér szárnyaink.”
József Attila: Gyémánt (részlet)

Mi mással vethető össze a táncos, ha nem a gyémánttal? A gyakorlás és az előadás oly elszántságot és kitartást kíván, mely csak a gyémánt páratlan keménységéhez hasonlítható. Évszázadok során kialakult mozdulatok alakítják a nyers követ briliánssá, a táncos testét pedig tökéletessé. Ha pedig felgördül a függöny, a táncos fényben fürödve ragyogja be a színpadot, mozgása ajándék a szemnek és a szívnek.
A tánc csillogó ékkő a művészetek között. A Pécsi Balett Leo Mujić legújabb briliánsát nyújtja át közönségének, mely az alkotóerő és tánctechnikai tudás időtlen fenségét hirdeti.
 

Leo Mujić a Diamond-ról: 
"
A Diamond-ban a női lélek síkjai, emlékei váltakoznak, (...) a címmel adtatok egy keretet, ami nagyon megfogott… Az emberiséget régóta vonzza a gyémánt, hiszen egy ősi, ritka drágakő, amit a természet kelt életre. A gyémánt erős fegyver, férfiakat is rabul tud ejteni. Képviseli a kincsben rejlő egyediséget, a gazdagságot, az előadásban pedig a nő értékrendjét és kapcsolatrendszerét a férfihez." 

Kutszegi Csaba: Kis magyar nemzetköziség
tanckritika.hu | 2018 június | részlet 

"(...) Az előadás egyszerűen visszaadja, magasra emeli a koreográfusmesterség becsületét, jelentőségét. A kortársbalett-nyelven íródott lírai remeklés visszafogottsága, diszkréten érzékeny látvány- és mozdulatvilága ellenére igazi totális színház: elvontan, történetmesélés nélkül megérinti-megszólítja a nézőt, hozzá és róla beszél.

Mindez ugyanígy igaz a Pécsi Balett Diamonds (Gyémántok) című „félig” külföldi egyfelvonásosára, melyet a Magyarországon már jól ismert, többször dolgozott szerb vendégművész, Leo Mujić koreografált. Mujić alkotásának értékét emeli, hogy darabja nagyobb volumenű, több táncosra készült, ennek ellenére remekül szerkesztett, arányos, végig izgalmas, rabul ejtő és jelentéses. A táncalkotó a szigorú klasszikusbalett-technikán alapuló mozgásnyelvének határait-szabályait a kifejezés érdekében bátran és egyedien átlépi, sőt: egyes jelenetekben, részletekben különös, már-már erősen abszurd pózokkal, tartásokkal, mozdulatokkal fokoz és ellenpontoz, mely gesztusokat mesteri érzékkel, gördülékenyen illeszti a táncmatériába. Az eleve jó formában levő pécsi együttes a keze nyomán kimagasló teljesítményt nyújt."


Bemutató a DIAMONDS-est keretében: 2018. május 10. Pécsi Horvát Színház

Az előadás hossza: 1x25 perc

Leo Mujić meghívását a  Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Előadásaink forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Leo Mujić DIAMOND című koreográfiája 2018-ban Veszprémben, A Tánc Fesztiválján a LEGJOBB KOREOGRÁFIA-díjat nyerte, a DIAMONDS c. estért (Diamon + Footsteps) a Pécsi Balett a LEGJOBB EGYÜTTES címet kapta.


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs