Bonyodalmas balkáni lakodalmas

Bonyodalmas balkáni lakodalmas

Sukár csajok, csóró csávók, oltári lamúr... frankó balkáni fíling, penge csörgés!

A Pécsi Balett új produkciója a dél-baranyai fülnek oly természetes,  a magyar szívnek oly kedves balkáni dallamok és életérzés inspirációjára készül. Az előadás legfőbb mozgatóereje – a hangulatát erőteljesen meghatározó zenei világ mellett – a humor és a délvidéki szenvedély.  Könnyen befogadható történetre épül a librettó: az emberi érzelmek legszélesebb skáláját megmutató jelenetek laza füzérében megismerünk egy jómódú, ám kissé bugyuta vőlegényt, egy szerelmes falusi leányt, akit szegény szülei a pénzhez és nem a kedveséhez házasítanak. A hoppon maradt legény okoz egy kis galibát, a násznagy felhevülten vezeti a ceremóniát, ipam-napam, a rokonság s a szomszédok jól mulatnak – ám a szerelmesek végül inkább sírnak, mint vigadnak.

Zachár Lóránd gyönyörködtetően sajátos táncnyelve és képi látásmódja, a technikáját oly plasztikusan elsajátító táncművészek, a téma, a zene és a tánc harmóniája ízig-vérig balkáni, szívbemarkolóan szórakoztató táncszínházi estet ígér.

„A Bonyodalmas balkáni lakodalmas című táncbohózat Goran Bregovic zenéjére, a jól ismert Kusturica-filmek nyomán, ezen remekművek rám gyakorolt hatása alapján készül. Kusturica groteszk melankóliáját filmszerűen színpadra álmodni nehéz kihívás. Darabomban a sírva vigadó balkáni cigányság hányattatott sorsa, számkivetettsége fogalmazódik meg egy, a történet végére elfuserált lagzi körül örvénylő élethelyzetek sorából. Emberi sorsok, vágyak, szerelmek, titkok villannak fel egy álomszerű dramaturgiára felépítve, amely nem feltétlenül követi híven az események valódi időrendjét.” – Zachár Lóránd


Táncbohózat két részben Goran Bregovic zenéire
Bemutató | Pécsi Nyári Színház: 2012. július 13.
Bemutató | Pécsi Nemzeti Színház: 2012. október 13.
Budapesti bemutató | Nemzeti Táncszínház: 2012. október 19.


Az előadás a Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciója

Fotó: Körtvélyesi László


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs