Bolero – Carmina Burana

Bolero – Carmina Burana

...A Bolero zenéje bennem mindig a születés és elmúlás, a kezdet és a vég impresszióit ébresztette. Az, hogy halkan kezdődik a zene, nő, dagad, kiteljesedik és a vége olyan, mint az ősrobbanás, számomra olyan, mint valamilyen életút. Az általam látott előadások csaknem mindegyike a szerelemmel, a férfi-női viszonnyal, szexualitással kapcsolta össze a zenét, az én elképzelésem teljesen más. Úgy vizuálisan, mint mozgásban más rendszer szerint építem fel az előadást, amelynek középpontjában Animus-Anima áll, körülötte nyolc nehezen definiálható alak – ezt lányok táncolják, de szinte nemtelenek, semlegesek. Animus-Anima irányítja a dolgokat, a természet egész működését, olyan, mint a hurrikán, ő jelképezi azt a többre törő akaratot, amelyet mindig visszahúznak a középszerbe, hiába küzd ellene.

...Gyakorta visszanyúlunk a Pécsi Balett gyökereihez, de azokról ritkábban esik szó, akik ezt a gyökeret öntözték, s akik közé az előadás koreográfusa, Herczog István is tartozik. Két éve kérjük, dolgozzunk együtt, végül - legnagyobb örömömre - elvállalta. Hogy miért éppen ezt a két mûvet választottuk? Úgy vélem remekül illenek egymáshoz, gondolatilag is kiegészítik egymást. István már készített egy nagysikerû előadást belőle, 1997-ben, három évadon keresztül ment telt házakkal. Szakmai, baráti társaságban szeretjük a múlt pozitív emlékeit feleleveníteni, erről az előadásról mindenki nosztalgiával, szeretettel beszélt, és számomra a pécsi közönség véleménye a legfontosabb. – Vincze Balázs


A bemutató időpontja: 2008. június 20.
Tettyei Romok | Pécsi Nyári Színház (Bolero | Carmina Burana)
Kőszínházi bemutató: 2008. november 7.
Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház (Bolero | Carmina Burana)


< vissza

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs