Műsorpolitika

Műsorpolitika

Faust, az elkárhozott (2016) Fotó: Mihály László

A társulatra mindig is jellemző volt, hogy új táncirányzatokat bátran felvállaló együttes, amely a legkülönbözőbb stílusok széles skáláját kívánja repertoárján felsorakoztatni. A Pécsi Balett műsorpolitikája a Pécsi Nemzeti Színház jó értelemben vett népszínházi, avagy polgári-családi színházi profiljához illeszkedik amennyiben azt a műfaj réteg mivolta engedi. Eszerint a legfőbb cél a legmagasabb művészi és szakmai igénnyel olyan balett előadásokat létrehozni, melyek a nagyközönség és az ifjúság tetszésére is számot tarthatnak, művészi nevelő-, építő-, elgondolkodtató erővel bírnak, egyszóval értéket közvetítenek.
A tánc absztrahált művészeti ág, a balett eredendően nem szórakoztató műfaj. A polgári értékek - így tehát a táncművészet is - azonban a társadalom működéséhez, erkölcsi tartásához, szellemi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges tartópillérek. A koreográfusnak természetesen a közönség megtartása érdekében mindig gondolnia kell az érthetőségre. Közönségét a Pécsi Balett az új és szokatlan formák ellenére mindig megtalálta és elvarázsolta.
Évente jellemzően egy új nagyszínpadi és egy új kamaraszínpadi bemutatója van az együttesnek. A nagyszínpadon rendszerint cselekményes, általában a balettirodalom vagy a világ- ill. operairodalom klasszikus történetei fogalmazódnak meg a tánc nyelvén (pl. Otello, Giselle, Diótörő), a kamaraszínpadon gyermekeknek szóló egyfelvonásosok (pl. Hófehérke és a hét törpe) vagy újító, ill. elgondolkodtató produkciók kerülnek bemutatásra (pl. Lisztmánia, H-arcok). Kiemelten fontosnak tartjuk a fiatal táncszerető generációk felnevelését, a táncművészet népszerűsítését, ezért olyan darabokat választunk, melyek a legkisebb, óvodás korosztálytól a középiskolás korosztályon át a táncot már értő és szerető idősebb generációk érdeklődésére is számot tarthatnak. A Pécsi Balett műsorpolitikájának és sikereinek kiemelendő eleme egyebek közt, hogy a koreográfiák állandó szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei. Ez a törekvés a zene műfajától függetlenül az együttes minden korszakát jellemezte és jellemzi a mai napig.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlés 397/2016. (12.08.) sz. határozatában meghozott döntés alapján az eddig színházi keretek között, tagozati formában működtetett Pécsi Balett kivált a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft-ből. Az önkormányzat által alapított Pécsi Balett Nonprofit Kft. szakmai jogutódként folytatja a munkát: átviszi a Pécsi Balett Nonprofit Kft-be a nemzeti státusszal eddig is járó feladatokat, ill. önkormányzati közfeladatokat lát el. Minderről a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház által kötött szakmai feladatátvállalási szerződés rendelkezik, melynek alappillérét évadonként egy nagyszínpadi balett bemutató Pécsi Nemzeti Színházban történő színpadra állítása jelenti.

A Pécsi Nemzeti Színházzal való szakmai feladatátvállalási együttműködés részeként a Pécsi Balett évadonként egy nagyszínpadi bemutatót tart a Pécsi Nemzeti Színházban, melyből 10-15 előadás lesz a színház bérletrendszerében. Ez a produkció cselekményes, a balettirodalom, vagy a világ- ill. operairodalom klasszikus történeteinek egyikét fogalmazza meg a tánc nyelvén. Az önálló Pécsi Balett első bemutatója 2017. őszén már ebben a koprodukciós formában valósul meg.

A Pécsi Balett előadásainak további tervezett helyszínei: az új Pécsi Horvát Színház, a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as koncertterme és a világhírű Kodály Központ. Komoly, kiszámítható együttműködés várható a Müpával és a Nemzeti Táncszínházzal, mely rendszeres budapesti fellépéseket jelent. Mindezeken túl a repertoáron lévő előadásait vidéki színházakban is bemutatja majd a társulat (akár bérletrendszerrel), és fesztiválokra utaznak itthon és külföldön.

Táncművészei tudásának folyamatos fejlesztését előtérbe állítva vendég alkotókat (balettmesterek, táncpedagógusok, koreográfusok) hív, valamint évente nemzetközi tánctalálkozót szervez. A számos hazai és külföldi fellépés mellett a Pécs2010 – Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként hozta létre a Pécsi Balett a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, mely több, mint egy évtizede sikeresen működik: az egyik legfontosabb találkozási pont a professzionális táncegyüttesek számára Magyarországon. A Pécsi Balett szellemiségét követve a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a hagyományokra építve gondolja újra Pécs sokszínű táncművészetét, s újrapozícionálja azt nemzetközi viszonylatban. A találkozó közel hozza egymáshoz a különböző műfajokat (balett, kortárs tánc, néptánc, modern táncok, társas tánc stb.), a társművészeteket, hazánk, a régió és Európa táncegyütteseit, valamint a kísérletező kortárs formációkat a klasszikus nagy együttesekkel, illetve erősíteni kívánja a régió amatőr együtteseit a Tánctalálkozón való fellépési lehetőségekkel.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs