Kovács Zsuzsanna

balettmester

Portréfotó: Fabinyi Annamária Stúdió 2.0

1974-ben az Állami Balett Intézetben (ma: Magyar Táncművészeti Egyetem) Énh Éva mesternő osztályában végeztem. 
A Pécsi Baletthoz szerződtem, amelynek egész pályafutásom alatt tagja maradtam.
Az első 10 évben a balett előadásokon kívül, opera, operett, musical és prózai előadásokban is dolgoztam, amely hozzásegített ahhoz, hogy minél jobban és több oldalról megismerjem a színpadi jelenlét írott és íratlan szabályait. A balettban már egy-két év után kisebb nagyobb szólószerepeket bíztak rám, majd 1984-ben kineveztek magántáncosnak. Mint az együttes második generációs tagja, még hosszú ideig táncoltam az együttest alapító Eck Imre koreográfiáiban.
Tóth Sándor és Herczog István igazgatása alatt, sok hazai és külföldi koreográfussal dolgoztam, akik többnyire szóló vagy főszerepeket bíztak rám.
Herczog István igazgatása alatt a táncolás mellett az együttes balettmestereként is, és az együttes számára készített darabjainál, koreográfus asszisztensként is dolgoztam.
 
1984-óta tanítok a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tánctagozatán, párhuzamosan azzal, hogy 1984-88 között a Magyar Táncművészeti Főiskola Pedagógusképzőjének klasszikus balett tanszakára jártam. Egykori balettmesternőmtől, Merényi Zsuzsától tanultam, akinek egyénisége és módszerei nagy hatással voltak pedagógusi munkámra. Az ő pedagógiai módszereit követve, a színpadi tapasztalataimat, és a tánc iránti szeretetemet és elkötelezettségemet felhasználva, kezdtem el tanítani az iskolában.

1999-ben mint táncművész  nyugdíjba mentem, de azóta is folyamatosan tanítok, professzionális és amatőr képzésben egyaránt. Az amatőr művészeti képzést fontosnak tartom, nem csak az utánpótlás kinevelése miatt, hanem azért, mert a művészetet tanuló gyerekek olyan lelki táplálékot és lehetőséget kapnak önmaguk megvalósításához, amely könnyebbé teszi számukra az életben való boldogulást. 34 éves pedagógusi pályafutásom alatt, igyekeztem lépést tartani a kor igényeivel, mind a mai napig fontos számomra, hogy szakmailag napra kész legyek. Volt tanítványaim munkáját figyelemmel kísérem, jó néhánnyal a mai napig személyes kapcsolatot ápolok, és sikereik mindig örömmel töltenek el. Jó érzés számomra, hogy át tudtam nekik adnia tánc iránti a hitet és szeretetet, amely nélkül nincs igazi művészet. A teljesség igénye nélkül szeretném felsorolni néhány növendékem nevét, akik különösen szép eredményeket értek el a pályán. 

Delbó Balázs: az Állami Operaház majd a bécsi Staatsoper tagja volt
Szigeti Oktávia: a Madách Szinház tagja, Párizsban Raza Hammadi együttesének tagja volt
Domoszlai Edit: a Pécsi Balett majd Londonban a Rambert Dance Company tagja
Czár Gergely: a Szegedi Kortárs Balett szólistája, próbavezetője
Finta Gábor: a Szegedi Kortárs Balett szólistája, szabadúszó táncos, koreográfus
Ujvári Katalin és Koncz Péter: a Pécsi Balett szólistái
Maurer Milán és Vasas Erika:  Frenák Pál Company vezető szólistái

Azokra a tanítványaimra is nagyon büszke vagyok, akik jó pedagógusok, koreográfusok vagy a mozgás bármely ágával foglalkozó jó szakemberek lettek.
Boldog embernek érzem magam, mert egész életemben azt csinálhattam, amit szeretek, a táncot és a tanítást.
                                

Fontosabb szerepei

Rómeó és Júlia (Júlia)
Az élet állomásai   ( főszerep)
Diótörő
H-moll szvit
Cinema Fantasie
Tavaszünnep
Soweto
Szabadság
Szentivánéji álom

Díjai

Közönségdíj (1995)
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1999)
Arany Katedra Emlékplakett (2011)
Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2015)
A táncoktatásért-díj (2022)
Életmű-díj (2024)
 

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs