Egy szerelem hozta

Bognár Szilvia interjúja Vincze Balázzsal

Igen, elmondása szerint tulajdonképpen nem is igazán tudta, milyen társulat várja Pécsett, a szíve hozta. Vincze Balázs a Fesztiválbalett társulatából érkezett, egy igazán kemény iskolából. A fiatal balett igazgatóval, egy decemberi estén beszélgettem.

- Milyen út vezetett idáig?
- Bár nem szerettem volna, hiszen bennem is éltek, a reményeim szerint már egyre ritkább, tévhitek a balettel kapcsolatban, édesanyám mégiscsak beíratott az Állami Balettintézetbe. Nagyon eleven, mozgékony, testnevelés szakos fiú voltam, minden előzetes számítás szerint, ez volt a nekem való hely. Ezután a Táncmûvészeti Főiskola következett, annak is a néptánc szaka. Bár tanultunk itt is mindent, klasszikus balettet, modern táncot, néptáncot. Aztán jött az Operett Színház, egy év Dortmund ösztöndíjjal, majd a legjobb iskolám Markó Iván és a Fesztiválbalett.

- Mi történt ott veled?
- Markó Iván kiváló egyéniség, ha például fáraót játszottam, a témával kapcsolatos könyveket olvastatott velem, éreznem kellett a gondolataikat, a mozdulataikat, egész lényüket eltáncolt szerepeimnek. A tökéletességre törekedett a táncosaival kapcsolatban is.

- Hogyan fogadott a pécsi társulat?
- Rögtön sok feladatot, de először egyfelvonásosokat kaptam. Nem nagy a csapat, ez tulajdonképpen meghatározza, mit játszhatunk. Sok a munka, no és változatos, ez viszont mindennél fontosabb.

- Mennyire van nehéz dolgod, hogy elfogadtasd a mûvészetedet, hiszen a balett nem annyira könnyû mûfaj a közönségnek?
- Nagyon fontos volt számomra, hogy megszeressen a közönség, és nagyon örülök, hogy a legutóbbi darabunk teltházas, igazi siker Pécsett.

- A Notre Dame- i toronyőr...
- Így van, egy igazi nagy darab, melyben végig táncolhatok egy tulajdonképpen nem szimpatikus figura szerepében, igazi szép szerep. A legjobb az egészben, és amire nagyon büszke vagyok, hogy a közönség is ugyanúgy szereti, mint mi, akik játsszuk.

- 29 évesen, balett igazgatóként, milyen feladatok várnak rád?
- Tulajdonképpen a társulattal, az előadásokkal, programokkal, honlapunkkal, plakátjainkkal kapcsolatban minden. Fontos számomra a feladat, ez hajt előre. De egyébként ez egyáltalán nem ritka a balett világában, hogy fiatalon kap valaki vezető szerepet egy társulatnál. Úgy saccolom, bár ez mindenkinél más, attól függően, hogy az izomzata, izületei mit bírnak, még öt évig biztosan táncolok, aztán is igyekszem tenni a dolgom, nagyon sok tervem van a szakmán belül.

- Ha a közeljövő szerepeiről beszélünk, mi a nagy álom?
- Tudom, hogy a pécsi társulat kis társulat, de egy Spartacust eltáncolni...

- Prózai szerepben is láthatott a közönség.
- Igen, volt rá alkalom, aztán ezen felbuzdulva már letettem a színész 2 vizsgát, ami újabb színt vitt az életembe. Bármit csinálok, igyekszem a legjobban tenni, csak úgy ér valamit.
Igen, tudjuk, ettől megy előbbre a világ.

Vincze Balázs olyan, mint a színpadon: őszinte, ettől hiteles. Állítása szerint roppant hiú, de ez is csak maximalizmusát igazolja. Mi, a közönség pedig, örülhetünk, hogy éppen ide repítette szíve.

Bognár Szilvia

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft. Magyar Művészeti Akadémia

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs