A klasszikus mese visszatáncol a helyére | Pécsi Balett: Csipkerózsika

A klasszikus mese visszatáncol a helyére | Pécsi Balett: Csipkerózsika

- Mészáros B. Endre - bama.hu - 2019. 06. 02.

Döbbenetesen jól sikerült a Csipkerózsika táncjáték, a Pécsi Balett új előadása: ha valaki szeretne megbarátkozni a műfajjal, mindenképpen ezt a darabot ajánlanám elsőként megtekintésre. Mert itt az óvodás, a középiskolás és a felnőtt is nagyszerűen szórakozik, megismerheti a jól szerkesztett mozdulatok szépségét, a táncban rejlő humort és legfőképpen egy bámulatosan színes varázslatos világot.

A Grimm-mese szerint alakul a történet, éppen csak fantasztikus jelmezekben gyönyörű színkavalkádban egy királyi gyerekszobában zajlanak az események. Szó szerint fantasztikusban, mert a karakterek közé Bozsik Yvette, a koreográfus becsempészett egy Star Wars jellegű alakot, de mintha a Marvel univerzumból is ott lenne valaki. No meg Messi is feltűnik, vagy legalábbis egy 10-es számú labdarúgó, aki láthatóan ügyesen bánik a labdával. Ily módon a Csipkerózsika mese érezhetően újra méltó helyére kerül a mai gyerekek fantáziavilágában.

A Pécsi Balett új bemutatójának a legnagyobb érdeme mindezeken túl az, hogy hihetetlenül poénos, sziporkázó ötletek uralják, finom áthallások, és az emberi gyarlóságokat kifigurázó táncmozdulatok (például a bölcsőnél gügyögő felnőttek is megkapják a magukét). Összességében azonban nagyon kedvesek, vidámak a karakterek, harmonikusak a tömegjelenetek, még a gonosz boszival érkező kutyák, vagy a Piroska meséből átugró farkas is igen szerethető maskarában pózol. Ez tehát egy olyan előadás, amit a táncműfajban laikusnak is érdemes többször megnézni, mert mindig talál benne újabb megfejtendő réteget.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft. Magyar Művészeti Akadémia

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs