A Balett téli Tavaszünnepe

A Balett téli Tavaszünnepe

Dunántúli Napló - Mészáros B. Endre

Példátlanul különleges balettelőadás készülődik a Pécsi Nemzeti Színházban, a négy legjobb hazai tánctársulat legkiemelkedőbb mûvészeit felvonultató programot ma este láthatják a baranyaiak.

A különleges gálamûsort a Pécsi Balett megalakulásának 45. esztendős jubileuma alkalmából rendezik meg. A legpatinásabb magyar táncmûvészcsoportok, a Győri a Szegedi és a Magyar Nemzeti Balett tagjai adnak díszelőadást a pécsiek tiszteletére, és a kétórás, több tételből álló programra meghívtak minden olyan táncmûvészt, aki az elmúlt 45 esztendőben a pécsi társulatban valamennyi időt eltöltött. A visszajelzések szerint több mint 120 szaktekintély ül majd a nézőtéren, de a színpadon is egymást váltják a szakma legjobbjai.

A Magyar Nemzeti Balett kiválóságaival érkezik a korábbi pécsi balettigazgató, Keveházi Gábor az Operaházból, és a Seregi László-féle Air egy részletét, a Philip Glas zenéjére készült Örvényt hozza, valamint a Harangozó-díjas Cserta József, valamint Somorjai Enikő előadásában a Kalóz címû darabból egy betétet ? tudtuk meg Tóth Sándortól, a találkozó kitalálójától és főszervezőjétől, a Pécsi Balett alapítójától és egykori igazgatójától. A győriek a Macbethet játsszák, míg Szegedről a társulat vezetője Juranics Tamás táncol és koreografál a Micaelában.

A pécsi táncosok új generációja a program második felében a Tavaszünneppel köszöni meg a vendégszerepléseket. Sajátos emlékeket kavar majd ez a bemutató, miután a társulat létrehozójának, Eck Imrének a koreográfiájára született. A balettmesterek ? Hetényi János, Végvári Zsuzsanna, Lovas Pál ? az indító esztendők kiemelkedő alakjai, míg az aktív, új csapat az első táncegyüttes mintájára alakult meg az idén az utóbbi két esztendő főiskolás végzőseiből. 
_________________________

Villanófényben az első évtized
A balettgála előtt a PNSZ előcsarnokában múltidéző fotókiállítás nyílik Korniss Péter, Szalay Zoltán és Féner Tamás munkáiból. A hőskorból, a hatvanas évek első hat esztendejéből 35 balettelőadást mutatnak be félszáz fotón. Többek közt láthatók jelenetek Az iszonyat balladájából is, melyre pécsi balettmûsorként 1961. január 3-án először ment fel a függöny. A fotótárlat a továbbiakban átfogja majd a balett-társulat teljes 50 esztendejét, merthogy 2010-re ilyen formában tervezik a következő összeállítást.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs