ÁdámÉva pécsi premier!

ÁdámÉva pécsi premier!
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban november 13-án.

November 13-án láthatja először a pécsi közönség a 60 éves Pécsi Balett nagyszabású táncszínházi előadását, melyben Ádám és Éva, az első emberpár útját kísérhetjük végig az írott történelem eseményein, kilenc képben. 
A különleges szimbolikájú, látványos előadás üzenete: a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét a szeretetben való létezés tudja csak közvetíteni.

Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Videó: Lőrincz Attila
Fénytervező: Pető József
Zeneszerző: Philippe Heritier, Szabó Balázs
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna
Koreográfus: Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton
A rendező munkatársa: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, 
Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Rendező: Iványi Marcell

A pécsi bemutató szereposztása:

Ádám: Tuboly Szilárd
Éva: Kis Jana Luca
Kígyó: Koncz Péter
Árnyék: Frank Edina
Hunor: Matola Dávid
Magor: Varga Máté
Dúl király lányai: Pintér Rebeka, Rónaki Nina
Halál angyala: Marina Pérez Ahedo

Arkhónok, maszkosok: Balogh Csongor, Domján Kristóf, Erdélyi Zsombor, Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Pintér Rebeka, Rónaki Nina, Szabó Márton, Reetta Riikonen, Szendrői Bence, José Blasco Pastor, Varga Máté

1945-ben Egyiptomban, Nag Hammádi mellett rossz állapotú ősrégi tekercseket találtak, melyek töredékesek és csekély terjedelműek. Ezek a gnosztikusok által feljegyzett írások talán az egyetlen átfogó leírásai az emberiség és a Föld eredetének. A Szófia-mítosz a mitológiák és mítoszok közül talán a legeltitkoltabb története a gnosztikusok tanításainak és a kereszténység előtti pogány misztériumoknak.
Kilenc - egymástól időben és térben független - képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként. Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, fél-elembe taszított emberiség. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában - az írott történelem eseményein keresztül.

Az előadást a rendező és a társulat Fodor Antalnak ajánlja.

Fotó: Juhász Éva

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre. Az előadás budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban közös programként valósult meg.

 

 


 


A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécs Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kedvenc KM Kft.

Partnerek:

Pécsi Nemzeti Színház Nemzeti Táncszínház Müpa Magyar Táncművészek Szövetsége Rádió 1 Pécs Pécs FM Made in Pécs